به گزارش باملین به نقل از هافینگتون پست، علائم زوال عقل فراموشی، مهارت اجتماعی محدود و اختلال در تفکر را شامل میشوند که در عملکرد روزانه اختلال ایجاد میکنند. پس چه چیزی باعث زوال عقل میشود؟ سن، سابقه خانوادگی، نژاد و قومیت، سلامت قلب و سابقه آسیب مغزی، همگی عواملی هستند که خطر ابتلا به بیماری را افزایش میدهند. با این وجود، مقوله بزرگ دیگر عادات مرتبط با سبک زندگی است.
بنابراین، علیرغم آن که نمیتوانید ژنتیک خود را کنترل کنید چند رفتار به ظاهر بی ضرر ممکن است انجام دهید که میتواند خطر زوال عقل را در شما را افزایش دهد. در ادامه به این عادات خواهیم پرداخت:
۱- حرکت نکردن بدن به اندازه کافی یا نشستن طولانی مدت
ورزش به خصوص ورزش هوازی میتواند به کاهش اختلالات شناختی و خطر زوال عقل کمک کند. ورزش طولانی مدت و منظم میتواند بر مغز و سلامت کلی تان تاثیر مثبت بگذارد به خصوص اگر به ۶۰ سالگی نزدیک میشوید. تحرک روزانه بدن کاری است که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به زوال عقل انجام دهید. غیرفعال بودن بر مغز تاثیر میگذارد.
۲- عدم معاشرت کافی
سلامت اجتماعی در ایجاد زوال عقل نقش دارد. یک سبک زندگی فعال و یکپارچه اجتماعی میتواند در برابر این بیماری محافظت کند. تحریک مغز از طریق تعامل اجتماعی به خصوص با افزایش سن برای همگان مهم است. اگرچه در عصر رسانههای اجتماعی اجتماعی شدن به یک اصطلاح گستردهتر تبدیل شده است.
ما ساعتهای زیادی را در رسانههای اجتماعی سپری میکنیم، اما این کار احتمالا به اندازه معاشرتهای شخصی تجربه مغز از ارتباط را تحریک نمیکند. سلامت اجتماعی ضعیف میتواند پاسخ استرس بدن را از طریق افزایش سطح هورمون استرس کورتیزول، افزایش فشار خون و کاهش جریان خون به اندامهای حیاتی از جمله دیگر مسائل بهداشتی تحریک کند.
۳- خواب ناکافی
اختلالات خواب و زوال عقل دو مشکل شایع و مهم سلامتی در افراد مسن هستند. چه به دلیل تعهدات خانوادگی، کار یا تا دیر وقت بیدار ماندن با تلفن یا تماشای تلویزیون همواره چیزی در راه خواب کافی وجود دارد. متاسفانه الگوهای خواب در دوران اولیه زندگی ممکن است به مشکلات بعدی دامن بزنند.
اگر دچار مشکلات مرتبط با خواب هستید یا اصلا نمیخوابید کمبود خواب میتواند خطر زوال عقل را افزایش دهد. پس از یک ساعت معین از نمایشگرها و نور پرهیز کنید و سعی کنید به گوشی تلفن همراه هوشمند خود دست نزنید. نداشتن خواب کافی میتواند تاثیر زیادی بر سلامت مغز شما داشته باشد.
۴-دچار بودن به استرس مزمن
طبق گفته انجمن آلزایمر استرس با زوال عقل مرتبط است، زیرا زمانی که دچار استرس هستید و کورتیزول ترشیح میشود میتواند حافظه تان را دچار مشکل کند. اثرات منفی استرس به ویژه استرس مزمن بر روی مغز میتواند منجر به زوال شناختی به دلیل افزایش طولانی مدت کورتیزول شود که نقش مهمی در واکنش بدن شما به استرس دارد.
تلاش برای کاهش استرس از طریق عادات سالم میتواند کلید کاهش این خطر باشد. ورزش، فعالیتها یا سرگرمیهای خلاقانه، گذراندن وقت با عزیزان، مدیتیشن، تماشای یک نمایش خوب یا خواندن یک کتاب خوب همگی میتوانند به آرامش تان کمک کنند.
۵-مصرف مشروبات الکلی
انجمن آلزایمر همچنین میگوید نوع خاصی از زوال عقل مرتبط با الکل وجود دارد که آسیب مغزی مرتبط با الکل (ARBD) در نظر گرفته میشود. این به دلیل آسیب مغزی ناشی از نوشیدن الکل به طور منظم معمولا در طی سالیان طولانی است.
افراد مبتلا به این نوع زوال عقل ممکن است مشکلاتی مانند پختن یک وعده غذایی، به خاطر سپردن چیزها، فکر کردن به چیزها و حتی با کارهای پیچیده تری مانند مدیریت امور مالی را داشته باشند.
۶- یک رژیم غذایی نامتعادل
تحقیقات نشان میدهند که رژیم غذایی سرشار از مواد غذایی فوق فراوری شده میتواند خطر زوال عقل را در بزرگسالان افزایش دهد. در حالی که رژیم غذایی هیچ کس کامل نیست کسب اطمینان از این که اکثر اوقات از وعدههای غذایی متعادل و سالم پیروی میکنید میتواند بسیار مفید باشد.
سعی کنید سبزیجات برگدار، انواع توت ها، غلات کامل، لوبیا، آجیل، ماهی و چربیهای سالم مانند روغن زیتون را مصرف کنید و در عین حال مصرف گوشت قرمز، شیرینی ها، پنیر، کره و غذاهای سریع و سرخ شده را محدود کنید. این موارد گزینههای سالمی هستند که سلامت مغز شما را بهینه میکنند. شما میتوانید با تغییر عادات ذکر شده در بالا خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش دهید، اما اگر با قدرت شناختی خود مشکل دارید باید با پزشک تان مشورت کنید.