بهترین سیستم‌عامل برای سرور مجازی چه چیزی است؟

یکی از مهم‌ترین مواردی که نوع میزبانی VPS یا همان سرور مجازی را مشخص می‌کند، سیستم‌عامل آن است. اهمیت انتخاب سیستم‌عامل در این است که به طور مستقیم بر روی بسیاری از موارد مانند امنیت، نحوه‌ی پیکربندی، مدیریت برنامه‌ها و بسیاری از موارد دیگر، تاثیر می‌گذارد.

از آنجایی‎که برای استفاده از برخی از سرور‌ها، باید سیستم‌عامل منحصر‎به‌‎فردی داشته‌باشید که نیاز‌های شما را تامین کند، ممکن‌است در زمان انتخاب، کمی سردرگم شوید. به همین دلیل، می‌خواهیم درباره‌ی نحوه‎ی پیدا‎کردن بهترین سیستم‌عامل برای سرور مجازی و فاکتور‌هایی در زمان انتخاب باید مد‎نظر داشته‌باشید، صحبت کنیم.

در زمان انتخاب سیستم‌عامل برای سرور مجازی، چه انتخاب‌هایی داریم؟

در زمان خرید بهترین vps باید سیستم‌عاملی که برای آن در‎نظر دارید را به درستی انتخاب کنید.

دو مورد از رایج‌ترین سیستم‌عامل‌هایی که برای کار با VPS استفاده می‌شوند، ویندوز و لینوکس هستند. این دو نوع سیستم‌عامل، از خیلی جهات با یکدیگر متفاوت‌اند. به عنوان مثال، سرور‌های ویندوز گران‌تر هستند و برای استفاده از ASP یا سایر برنامه‌های مایکروسافت‎‌محور، گزینه‌ی بهتری محسوب می‌شوند.

از سوی دیگر، سیستم‌عامل لینوکس را داریم که هزینه‌ی کمتری دارد و دارای توزیع‌های متنوع و شناخته‌‎شده‌ای است. این سیستم‌عامل، علاوه‌بر رایگان و کم‌هزینه بودن، دارای ماهیت ماژولار است که کار با آن را بسیار راحت‌تر و کاربردی‌تر کرده‌‎است. به عنوان مثال، با انتخاب یک سرور که با سیستم‌عامل لینوکس اجرا می‌شود، علاوه‌‎بر صرفه‌جویی در هزینه‌ها، از بسیاری از قابلیت‌های عالی لینوکس بهره‎مند می‌شوید.

اما سوالی که پیش می‌آید این است که این دو نوع سیستم‌عامل چه ویژگی‌ها و کاربرد‌هایی را برای سرور مجازی به همراه دارند و در کجا بهتر است از ویندوز و در کجا از لینوکس استفاده کنیم؟

اول از همه، بیایید کمی این دو نوع سیستم‌عامل توضیح دهیم…

ویندوز به عنوان سیستم‌عامل سرور مجازی

ویندوز توسط مایکروسافت عرضه شد و توسعه یافت و توانست در طی چند دهه‌ی اخیر، به یکی از پر‎کاربرد‌ترین سیستم‌عامل‌های دسکتاپ در سراسر جهان تبدیل شود. این سیستم‌عامل، در فضای سرور نیز بسیار محبوب است و با رابط کاربر‎پسند، پشتیبانی نرم‌‎افزار گسترده و سازگاری با طیف وسیعی از برنامه‌ها و چارچوب‌ها، خدمات بی‌نظیری را به کاربرانش ارائه می‌دهد. سرور مجازی امارات ارزان یکی از سرورهایی است که با سیستم عامل محبوب ویندوز توسط وی‌پی‌اس مارکت ارائه می‌شود.

مزایا و معایب ویندوز برای VPS

در این قسمت، می‌خواهیم به بررسی مزایا و معایب استفاده از ویندوز برای سرور مجازی بپردازیم. شاید یکی از مهم‌ترین مزایای سرور مجازی ویندوز یا Windows VPS، پشتیبانی قوی از برنامه‌های .NET، Microsoft SQL و سایر فناوری‌های خاص ویندوز باشد. ویندوز دارای اکوسیستم نرم‌‎افزاری گسترده و سازگاری با برنامه‌های کاربردی است و برای کاربرانی که از قبل به اکوسیستم ویندوز عادت کرده‎اند، بسیار عالی است.

با این حال، در زمان استفاده از ویندوز برای سرور مجازی، برخی از محدودیت‌ها و ملاحظات را مشاهده خواهید کرد. به عنوان مثال، ویندوز در مقایسه با لینوکس به منابع بیش‌تری نیاز دارد که این عامل می‌تواند بر روی هزینه‌های کلی و مقیاس‌پذیری تاثیر زیادی بگذارد. علاوه‌‎بر‎این، برای استفاده از لایسنس‌های اضافی سرور ویندوز، باید هزینه‌های جانبی دیگری را بپردازید و بودجه‌ی جداگانه‌ای را برای آن در‎نظر بگیرید.

موارد استفاده مناسب برای سرور مجازی ویندوز

از سرور مجازی ویندوز در موارد و شرایط مختلفی استفاده می‌شود؛ مخصوصا برای هاستینگ وب‎سایت‌ها، برنامه‌ها و خدماتی که به .NET، ASP.NET و Microsoft SQL Server متکی هستند. سرور مجازی ویندوز، برای کاربرانش محیطی را فراهم می‌کند که در آن، به طور یکپارچه با فناوری‌های مایکروسافت ادغام شده و انجام کار‌ها در مشاغل با زیر‎ساخت‌های ویندوز‎محور را راحت می‌کند.

همچنین، اغلب توسعه‌‎دهندگان و سازمان‌هایی که برای اجرای برنامه‌هایشان به ابزار‌ها، چارچوب‌ها یا نرم‌‎افزا‌رهای اختصاصی مبتنی بر ویندوز نیاز دارند، می‌توانند از این گزینه استفاده کنند. سرور مجازی ویندوز به سازگاری و پشتیبانی هر چه بهتر کمک کرده و امکان مهاجرت راه‎حل‌های مبتنی بر ویندوز به محیط مجازی را ساده‌تر می‌کند.

علاوه‌‎بر‎این، از سرور مجازی ویندوز برای ایجاد محیط دسکتاپ مجازی استفاده می‌شود. این سیستم‌عامل به کاربرانش کمک می‌کند تا دسکتاپ‌های مجازی شده را راه‎اندازی کرده و فضای ایمن و ایزوله‌ای را برای تیم‌شان بسازند. شما می‌توانید از Windows VPS برای اجرای برنامه‌های دسکتاپ معمولی ویندوز مثل Microsoft Office Suite، نرم‌‎افزار‌های حسابداری، ابزار‌های طراحی گرافیکی و سایر اپلیکیشن‌های کاربردی استفاده کنید.

لینوکس به عنوان سیستم‌عامل سرور مجازی

لینوکس یک سیستم‌عامل منبع‌‎باز و رایگان است که محبوبیت بسیار زیادی در بین کاربرانش دارد. این سیستم‌عامل، بر روی هسته‌ی لینوکس ساخته شده‌‎است و قابلیت تنظیم، پایداری و امنیت بسیار زیادی دارد.

مزایا و معایب لینوکس برای VPS

اولین و البته واضح‌ترین مزیت لینوکس، رایگان بودن آن است! این سیستم‌عامل، به پایداری و امنیت‌اش مشهور است و به همین دلیل، برای هاستینگ برنامه‌ها و خدمات، گزینه‌ای عالی به شمار می‌رود. توزیع‌های لینوکس نیز به منابع بسیار کمتری نیاز دارند و سبک‌تر و کارآمد‌تر از لینوکس هستند. در نتیجه، با لینوکس و توزیع‎های آن، می‌توانید تا حد زیادی در هزینه‌های پروژه‌تان صرفه‌جویی کنید.

از مزایای دیگر این سیستم‌عامل، می‌توان به قابلیت سفارشی‌سازی آن و ارائه‌ی طیف وسیعی از پکیج‌های نرم‌‎افزاری، ابزار‌ها و سیستم‌های مدیریت رایگان اشاره کرد. همچنین، ویژگی‌های امنیتی قوی و توانایی اعمال سریع وصله‌ها (patch) و بروزرسانی‌های امنیتی، امنیت آن را چند‎برابر کرده است.

عیب دیگر این سیستم‌عامل این است که برای کاربرانی که با ویندوز کار کرده‌اند، محیط نا‎آشنایی دارد. به عنوان مثال، رابط خط فرمان آن برای کاربرانی که با رابط‌های گرافیکی سر‎و‎کار داشته‌اند، کمی گیج‎کننده است. همچنین، سازگاری لینوکس با نرم‌‎افزار‌های تجاری خاص و فناوری‌های اختصاصی، کمی متفاوت از ویندوز است و ممکن‌است به پیکربندی اضافی یا راه‌حل‌‎های جایگزین نیاز داشته‌‎باشد.

موارد استفاده مناسب برای VPS لینوکس

برخی از رایج‌ترین موارد استفاده از سیستم‌عامل لینوکس برای سرور مجازی، عبارتند‎از:

  • میزبانی وب و پشته LAMP؛
  • محیط توسعه برای پروژه‌های نرم‌‎افزاری؛
  • تجزیه‎و‎تحلیل داده‌ها و پردازش داده‌های بزرگ؛
  • میزبانی و مدیریت پایگاه داده؛
  • مجازی‌سازی و کانتینری‌سازی؛
  • امنیت سایبری و امنیت شبکه؛
  • تطبیق‌پذیری در تحقیقات علمی، اینترنت اشیا و یادگیری.

در جدول زیر، مشخصات ۵ توزیع شناخته‌‎شده‌ی لینوکس که برای سرور مجازی استفاده می‌شوند را به صورت خلاصه مشاهده می‌کنید:

  Ubuntu AlmaLinux Rocky Linux Debian Fedora
نام شرکت توزیع ‎کننده سازمان Canonical CloudLinux بنیاد Rocky Enterprise Software The Debian Project Fedora Project
پایه Debian RHEL (Red Hat Enterprise Linux) RHEL (Red Hat Enterprise Linux) ندارد (خودش به عنوان پایه در‎نظر گرفته شده ‎است) RHEL
مدیریت پکیج APT (.deb packages) YUM/DNF (.rpm packages) YUM/DNF (.rpm packages) APT (.deb packages) DNF (.rpm packages)
محیط دسکتاپ پیش‎فرض GNOME GNOME/KDE GNOME/KDE GNOME GNOME
مخاطب هدف کاربران عمومی، دسکتاپ و سرور ها شرکت‌ها به عنوان یک جایگزین رایگان CentOS شرکت‌ها به عنوان یک جایگزین رایگان CentOS کاربران عمومی، سرور‌ها، کاربران پیشرفته cutting-edge، کاربران عمومی، توسعه‌‎دهندگان
مدل انتشار معمولی و LTS (پشتیبانی طولانی‌‎مدت) Stable releases mirroring RHEL Stable releases mirroring RHEL Stable، آزمایشی و Unstable branches هر ۶ ماه یکبار با ۱۳ ماه پشتیبانی
Init System systemd systemd systemd systemd systemd
عمده استفاده دسکتاپ، سرور‌ها، فضای ابری، اینترنت اشیا سرور‌ها، دیتاسنتر‌ها، فضای ابری سرور‌ها، دیتاسنتر‌ها، فضای ابری اهداف عمومی، سرور‌ها، سیستم‌های embedded دسکتاپ، سرور‌ها، محیط توسعه
انجمن پشتیبان Canonical offers commercial support CloudLinux offers support Community-driven community-driven Red Hat, community-driven
محبوبیت یکی از محبوب‌ترین توزیع ‎ها پس از تغییر CentOS، به محبوبیت دست یافت پس از تغییر CentOS، به محبوبیت دست یافت برای ثبات و مخازن وسیع شناخته شده ‎است شناخته ‎شده به ‎خاطر نرم‌‎افزار cutting-edge

 

چه سیستم‌عاملی را برای سرور مجازی انتخاب کنم؟

با توجه به توسعه‌ی دیجیتال در دنیای امروز، کسب‎ و‎کار‌ها برای اینکه با تکنولوژی همسو باشند، ملزم هستند که از فناوری‌های مدرن استفاده کرده و مدل‌های عملیاتی‌شان را دائم تغییر دهند. از آنجایی‎ که در حال حاضر، مدل‌های کسب ‎و‎کار برای بهبود دسترسی مشتری به توسعه‌ی وب‎سایت‌هایشان روی آورده اند، باید به اجزای فنی هاستینگ وب‎سایت مانند پهنای باند، امنیت سرور، سیستم‌عامل، مقیاس‌پذیری و غیره اهمیت دهند.

در زمان انتخاب سیستم‌عامل ایده ‎آل برای سرور مجازی، باید نیاز‌ها و اولویت‌های شرکت و تیم‌تان مانند بودجه، قابلیت‌های تکنولوژی و غیره را در‎نظر بگیرید. هر کدام از سیستم‌عامل‌های مختلف ویندوز و لینوکس، نیاز‌ها و ترجیحات مختلفی را بر‎آورده می‌کنند. در این قسمت، پیشنهاد کارشناسان برای انتخاب هر سیستم‌عامل را به صورت جداگانه می‌خوانیم:

ویندوز سرور: راهکاری برای سیستم‌های مایکروسافت‎محور

سیستم‌عامل‌های ویندوز سرور مانند Windows Server 2012-R2، Windows Server 2016، Windows Server 2019 و Windows Server 2022، برای کسب‎و‎کار‌هایی که به فناوری مایکروسافت متکی هستند، مناسب است. این سیستم‌‎عامل‎ها، به کاربرانشان یک رابط کاربری آشنا و پشتیبانی قوی برای برنامه‌های مختلف را ارائه می‌دهند.

توزیع‌های مختلف لینوکس: راهکاری چند‎منظوره

توزیع‌های مختلف لینوکس مانند Red Hat Linux، Debian، Fedora و غیره، برای توسعه‌‎دهندگان و کاربرانی که به دنبال انعطاف‌پذیری، رایگان و منبع ‎باز بودن، امنیت قوی، مخازن نرم‌‎افزاری بزرگ و مزیت‌های دیگر هستند، مناسب‌تر است.

ملاحظات برای انتخاب بین ویندوز و لینوکس

در زمان انتخاب بین این دو گزینه، باید حجم کاری و نیاز‌های خاص برنامه‌هایتان را در‎نظر بگیرید. جدول زیر، مزیت‌های این دو سیستم‌عامل نسبت به یکدیگر را بر اساس جنبه‌های مختلف و به صورت خلاصه نشان می‌دهد:

  ویندوز لینوکس
امنیت با‎توجه به حملات انجام ‎شده، سیستم‌عامل امنی دارد، اما احتمال نقص آن بیشتر است. به دلیل جامعه‌ی منبع ‎باز و پشتیبانی قوی، ایمن‌تر است.
کارایی از رابط کاربری GUI استفاده می‌کند و کاربرپسند‌تر است و برای کاربرانی که پایه فنی قوی ندارند، گزینه‌ی بهتری است. از آنجایی‎که نیاز به راه‎ اندازی مجدد پس از ارتقا ندارد، سریع‌تر از ویندوز است.
مقیاس‌پذیری و ارتقا قابلیت ارتقا و مقیاس‌پذیری دارد. قابلیت ارتقا و مقیاس‌پذیری دارد.
هزینه برای استفاده از محصولات و مجوز‌ها، باید هزینه پرداخت شود. اکثر نرم‌‎افزار‌ها و برنامه‌های مبتنی بر لینوکس، رایگان هستند.
پشتیبانی فنی از آنجایی که پشتیبانی فنی توسط کارمندان و متخصصانی که حقوق دریافت می‌کنند انجام می‌شود، سوالات کاربران با سرعت و دقت بیشتری بررسی و پاسخ داده می‌شود. به دلیل جامعه‌ی پشتیبان بزرگ که به صورت داوطلبانه کار می‌کنند، امکان پرسیدن سوال و پیدا‎کردن سوالات قبلی وجود دارد.

 

به عنوان مثال، اگر کسب ‎و‎کار شما از اکثر جهات به نرم‌‎افزار‌های مبتنی بر مایکروسافت وابسته است، ویندوز سرور گزینه‌ی بهتری برای شماست؛ زیرا می‌توانید آن را با فناوری‌های مایکروسافت، یکپارچه‌سازی کنید.

از طرف دیگر، اگر اولویت شما پشتیبانی قوی، منبع ‎باز بودن، انعطاف‌پذیری و رایگان بودن خدمات سیستم‌عامل است، توزیع‌های لینوکس برای شما بهتر است.

 

سخن پایانی

در نگاه اول، انتخاب بهترین سیستم‌عامل برای سرور مجازی، کار چندان ساده‌ای نیست. اول از همه، شما باید نیازمندی‌های سازمان و منابع خودتان را ارزیابی کنید و سیستم‌عاملی که برای آن سازگار‌تر و کاربردی‌تر است را انتخاب کنید.

برای انتخاب سیستم‌عامل، دو گزینه در اختیار دارید که عبارتند‎از ویندوز و لینوکس. لینوکس و توزیع‌های مختلف آن، برای کار با سرور مجازی سازگار‌تر هستند و علاوه‌‎بر صرفه‌جویی در هزینه‌های کلی پروژه، امنیت بالایی دارند. از طرف دیگر، ویندوز را داریم که رابط بصری آشناتری دارد و از آنجایی که ساده‌تر از لینوکس است، کاربران کنترل بیشتری بر روی آن دارند و پشتیبانی سریع‌تر و بهتری را دریافت می‌کنند.

اگر می‌خواهید بهترین گزینه را انتخاب کنید، پیشنهاد می‌کنیم که وقت بگذارید و این دو سیستم‌عامل را آزمایش کنید تا در‎نهایت، بهترین گزینه را برای کسب ‎و‎کارتان انتخاب کنید.