تغییرات ساده در سبک زندگی برای جلوگیری از شش مشکل رایج سلامتی در کهنسالی

رایج‌ترین زمان مراجعه افراد به پزشک عمومی در دوران بازنشستگی است، زیرا با افزایش سن مستعد ابتلا به بیماری‌های بیش تری هستیم. برای مثال، چارلز پادشاه بریتانیا نه سال پیش به سن بازنشستگی رسید و اکنون در سن ۷۵ سالگی پزشکان با معاینه بزرگ شدن پروستات ابتلای او به سرطان را تشخیص داده اند.

 

به گزارش باملین به نقل از سان، الگو‌هایی وجود دارند که نشان می‌دهند افراد تمایل دارند در چه زمانی به پزشک خود مراجعه کنند: در دوران بارداری و چک‌های نوزاد، برای واکسیناسیون و بیماری‌های نوزادان. با این وجود، این مراجعه معمولا در دوره پس از بازنشستگی متداول‌تر است. پیشرفت در درمان‌های پزشکی بدان معناست که ما طولانی‌تر زندگی می‌کنیم، اما افراد در سنین کهنسالی که با بازنشستگی همزمان است با شروع مشکلات پزشکی پیچیده‌ای مواجه می‌شوند که واقعا می‌تواند کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. علل بروز این مشکلات می‌تواند متنوع باشد: از کامل نبودن DNA گرفته تا ضربه‌های پیشرونده بر بدن ما در طول سال‌ها که ناشی از انتخاب‌های سبک زندگی، محیط‌هایی که در آن زندگی می‌کنیم و به طور کلی فرسودگی‌ای است که با گذر سن ایجاد می‌شود.

ما اکنون درک می‌کنیم که چگونه و چرا خیلی بهتر از گذشته پیر می‌شویم. هیچ وقت برای ایجاد تغییرات در سبک زندگی یا مراجعه به پزشک عمومی که می‌تواند کیفیت بهتری از سلامتی را برای مدت طولانی تری برای تان به ارمغان آورد دیر نیست.

در ادامه اشاره خواهیم کرد که چگونه تغییراتی در سبک زندگی شما ممکن است از بروز مشکلات در آینده جلوگیری کنند:

 

۱-بیماری قلبی

میانگین سن بروز اولین حمله قلبی برای مردان ۶۵.۵ سال و برای زنان ۷۲ سال است. علائم آن شامل درد مرکزی قفسه سینه، تنگی نفس، طپش قلب، احساس غش کردن و گاهی استفراغ است. با این وجود، در همه افراد به ویژه در زنان تمام علائم ذکر شده لزوما ظاهر نمی‌شوند. ما باید از دهه سوم عمرمان به این سو معاینات عموم را انجام دهیم تا هرگونه عامل خطر زودتر مورد ارزیابی قرار گیرد. استعمال دخانیات و چاقی نیز به بیماری قلبی دامن می‌زنند.

۲-سکته مغزی

میانگین سن بروز سکته مغزی در مردان ۷۱.۴ سالگی و برای زنان ۷۶.۹ سالگی است. دو نوع سکته مغزی وجود دارند: ایسکمیک (جایی که جریان خون قطع می‌شود) و هموراژیک (جایی که رگ خونی می‌ترکد). برای تشخیص بروز سکته مغزی به این موارد توجه کنید:

ضعف صورت: آیا فرد می‌تواند لبخند بزند؟ آیا دهان یا چشم او دچار افتادگی شده است؟

ضعف بازو: آیا فرد می‌تواند هر دو دست خود را بالا ببرد؟

مشکلات گفتاری: آیا فرد می‌تواند به وضوح صحبت کند و بفهمد که شما به او چه می‌گویید؟

وقت آن است که در صورت مشاهده هر یک از این علائم با اورژانس تماس بگیرید. برای پیشگیری از بروز سکته مغزی از پیش برنامه ریزی کنید. از سیگار کشیدن خودداری کرده و وزن خود را حفظ کرده و کنترل کنید. هم چنین، فشار خون، کلسترول و دیابت را با پزشک عمومی خود مورد ارزیابی و نظارت قرار دهید.

۳-سرطان

این یک اصطلاح گسترده است که برای هر یک از تعداد زیادی بیماری که با ایجاد سلول‌های غیر طبیعی که به روشی کنترل نشده تقسیم شده و رشد می‌کنند به کار برده می‌شود. این سلول‌ها بافت و عملکرد طبیعی را از بین می‌برند. در چند دهه اخیر درک ما از این بیماری و نحوه درمان آن به طور قابل توجهی بهبود یافته است و ما در نهایت در مرحله‌ای قرار داریم که افراد بیش تری از تشخیص سرطان جان سالم به در برده و افراد کم تری جان شان را از دست می‌دهند.

در این میان پیشگیری بهتر از درمان است. برخی از سرطان‌ها مانند سرطان بیضه واقعا بدشانسی یک فرد محسوب می‌شوند، زیرا موارد ابتلای آن زیاد نیست. با این وجود، اکثر سرطان‌ها به شدت تحت تاثیر سبک زندگی ما هستند. برای مثال، شما می‌توانید از کرم ضد آفتاب برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست استفاده کنید و برای کاهش خطر سرطان پروستات می‌توانید از نظر جنسی فعال باشید. سیگار نکشیدن می‌تواند خطر ابتلا به سرطان ریه، روده، پروستات و تخمدان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. کاهش مصرف مشروبات الکلی و جلوگیری از بروز چاقی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد. هم چنین، می‌توانید در برنامه‌های غربالگری نظام‌های بهداشتی و درمانی کشورتان برای تشخیص به موقع سرطان سینه، روده و دهانه رحم شرکت کنید.

۴- پارکینسون

این بیماری یک وضعیت عصبی پیشرونده است که با حرکت آهسته، سفتی عضلات و لرزش مشخص می‌شود. شدت آن بیماری از فردی به فرد دیگر متفاوت است. از هر ۱۰۰۰ نفر در ۶۰ سالگی پنج نفر و در ۸۰ سالگی حدود ۴۰ نفر از هر ۱۰۰۰ نفر به پارکینسون مبتلا می‌شوند. علت دقیق ابتلا به پارکینسون مشخص نشده است. با این وجود، مشخص شده که پارکینسون ارتباط بسیار کمی با عوامل ژنتیکی دارد.

برای پیشگیری از ابتلا به پارکینسون از نظر بدنی فعال بمانید. شواهد بسیار خوبی وجود دارند که نشان می‌دهند آن دسته از افرادی که از نظر بدنی فعال تر، قوی‌تر و سالم‌تر هستند کم‌تر تحت تاثیر پارکینسون قرار می‌گیرند.

۵- زوال عقل

یکی از چیز‌هایی که بسیاری از افراد مسن از آن می‌ترسند آغاز زوال عقل است. این یک اصطلاح برای گروهی از چندین اختلال در مغز است که منجر به از دست دادن حافظه و شناخت و توانایی عملکرد روزانه می‌شوند. شایع‌ترین آن اختلال‌ها بیماری آلزایمر است و حدود شش درصد از افراد بالای ۷۵ سالگی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و پس از ۸۰ سالگی به بیش از ده درصد افزایش می‌یابد. از عواملی که خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می‌دهند می‌توان به سیگار کشیدن، کلسترول و فشار خون بالا اشاره کرد، زیرا کاهش جریان خون به مغز در طول زمان باعث بدتر شدن زوال عقل می‌شود. کلسترول و فشار خون را با پزشک خود چک کنید.

ارتباط میان فعالیت بدنی و رفتار مغز نیز اثبات شده است. هم چنین، به سرگرمی‌های محرک شناختی مانند موسیقی یا هنر توجه نمایید تا نورون‌های گرانبهای تان را حفظ کنید و فعال نگه دارید.

۶-نابینایی

آب مروارید زمانی رخ می‌دهد که عدسی چشم کدر شده و دید را تار می‌کند. تقریبا از هر ۲۳ نفر بالای ۶۵ سال یک نفر به آب مروارید مبتلا می‌شود، اما در صورت خفیف بودن اکثر افراد متوجه بروز آن نمی‌شوند. با این وجود، برای برخی از افراد از دست دادن بینایی به قدری شدید است که نیاز به جراحی وجود خواهد داشت.

آب سیاه یا گلوکوم به عصب بینایی در پشت چشم آسیب می‌رساند و بینایی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. یکی از اصلی‌ترین عوامل خطر این بیماری فشار چشم است. اختلال در سیستم تخلیه مایعات چشم می‌تواند موجب تجمع مایعات شده و فشار را افزایش دهد که این امر باعث آسیب به عصب بینایی می‌شود. به طور معمول مایع چشم به طور منظم خود را تخلیه می‌کند و فشار چشم را ثابت نگه می‌دارد. با بروز گلوکوم سازوکار خروجی آسیب می‌بیند و باعث افزایش فشار، آسیب عصبی و از دست دادن بینایی می‌شود. اغلب درمان آن آسان است، اما به محض از دست دادن بینایی بازگشت آن تقریبا غیرممکن است.

برای جلوگیری از بروز بیماری‌های چشمی که می‌توانند منجر به نابینایی فرد شوند علاوه بر یک سبک زندگی سالم همواره از عینک آفتابی با کیفیت خوب استفاده نمایید، زیرا اشعه ماوراء بنفش می‌تواند خطر ابتلای شما به بیماری‌های چشمی را افزایش دهد. آزمایش‌های چشمی را به صورت سالانه انجام دهید.