یک فنجان قهوه در کنار خانواده میتواند روز پر استرس و خستهکننده را به یک تجربه خاطرهانگیز تبدیل کند. قهوه با طعم دلپذیر خود، یکی از محبوبترین نوشیدنیها در سراسر جهان است. با توجه به ذائقه و سلیقه متفاوت افراد، انواع مختلفی از قهوه مصرف میشود. روشهای متعددی برای دم آوری قهوه وجود دارد که هر کدام بر طعم و مزه نهایی آن تاثیر میگذارد. کیفیت دانه قهوه، فرآیند آسیاب کردن آن و میزان برشتهشدن دانهها نیز عوامل مهمی در کیفیت نهایی قهوه هستند.
برای تهیه قهوه، دستگاههای متعددی در دسترس هستند که میتوانید با توجه به نوع قهوه و سلیقه خود از آنها استفاده کنید. در این مقاله، قصد داریم اطلاعات جامع و کاملی در مورد انواع روشهای دم کردن قهوه و دستگاههای مربوطه در اختیار شما قرار دهیم.
معرفی انواع روشهای دم کردن قهوه
یک فنجان قهوه میتواند روز شما را دلپذیر و پر انرژی کند. قهوهخوردن بخشی جدانشدنی از زندگی بسیاری از مردم جهان شده است. بسیاری از مصرفکنندگان قهوه به دنبال بهترین قهوه هستند تا بتوانند بالاترین کیفیت را تجربه کنند.
علاوه بر کیفیت دانههای قهوه، روشهای مختلف دم کردن قهوه نیز در طعم و مزه نهایی آن تاثیرگذار است. برای تهیه یک فنجان قهوه خوش عطر و خوشمزه، روشهای متنوعی وجود دارد. برای تهیه قهوه، باید به نوع آن دقت کنید تا بتوانید بهترین روش دم کردن را انتخاب کنید. البته، انتخاب روش دم کردن قهوه به ذائقه و سلیقه شما نیز بستگی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با انواع روشهای دم کردن قهوه، به بررسی آنها میپردازیم:
روش دم کردن قهوه با تکنیک فشار
روش فشار یا pressure، رایجترین روشی است که برای دم کردن قهوه استفاده میشود. در این تکنیک، آبی که دمای آن تا نزدیکی نقطه جوش بالا رفته است، با فشار از قهوه آسیاب شده عبور میدهد. این فشار باعث میشود مواد جامد محلول و نامحلول در قهوه حل شوند و هر چه مقدار فشار بالاتر باشد، عصارهگیری بهتر و بیشتری انجام میشود.
این روش یکی از بهترین روشهای دم کردن قهوه است و برای تهیه قهوه اسپرسو از دستگاههایی مانند اسپرسو ساز، موکاپات، آیروپرس و … استفاده میشود. برای تهیه قهوه اسپرسو، بهتر است از دانههایی که به صورت دارک روست یا مدیوم روست برشته شدهاند، براساس ذائقه خود استفاده کنید. در آسیاب کردن دانههای قهوه، باید نوع دستگاه خود را در نظر داشته باشید. اما به طور کلی، برای تهیه اسپرسو، بهتر است دانههای قهوه را ریز آسیاب کنید.
روش دم کردن قهوه با تکنیک غوطهوری
روش غوطهوری یکی از روشهای متداول دم کردن قهوه است که در آن، دانههای آسیاب شده قهوه در آب غرق شده و پس از مدتی، عصاره قهوه استخراج و مصرف میشود. قهوه فرانسه با استفاده از دستگاه فرنچ پرس و با استفاده از همین تکنیک غوطهوری تهیه میشود. همچنین، دستگاههای دیگری مانند سایفون، کلور، آیروپرس، کیوم پات و … نیز از این روش استفاده میکنند.
قهوه ترک، که معمولاً در قوری یا شیر جوش دم میشود، نیز از روشهای غوطهوری است و بسیار محبوب است. قهوههای تهیه شده با روش غوطهوری باید فیلتر شوند تا تفالههای قهوه و ذرات آن حذف شوند. در دستگاههای فرنچ پرس نیز از فیلتر استفاده میشود که میتواند روغنها و چربیهای قهوه را نیز حذف کند.
روش دم کردن قهوه با تکنیک ریزش متمرکز
روش ریزش متمرکز یا خیساندن، یکی از مرسومترین روشهای دم کردن قهوه است. ابزارهایی مانند کمکس، وی ۶۰، جم و … از این روش استفاده میکنند. این دستگاهها به صورت مخروطی طراحی شدهاند و از یک فیلتر کاغذی یا فلزی برای فیلتر کردن پودر قهوه استفاده میکنند. روش دم کردن ریزش متمرکز یک تکنیک پرکاربرد است که در بسیاری از کشورها استفاده میشود.
قهوهای که با این روش دم میشود، یکی از بهترین و محبوبترین انواع قهوهها است. اما این روش به دلیل اینکه کاملاً دستی است، ممکن است مشکلات خاصی داشته باشد. اگر اضافه کردن آب به قهوه به درستی انجام نشود، قهوه به خوبی عصارهگیری نشده و طعم خوبی نخواهد داشت. همچنین، اگر دانههای قهوه را خیلی ریز آسیاب کنید، ممکن است جریان آب را مسدود کند و در نتیجه، زمان دم کشیدن قهوه طولانی شود و ممکن است سبد فیلتر سرریز شود.
این روش دمآوری، خصوصاً برای قهوه تک خاستگاه (سینگل اوریجین) و همچنین بلند ۱۰۰% عربیکا بسیار مناسب است و بهتر از هر روش دیگری، عطر و طعم واقعی قهوه عربیکا را به ارمغان میآورد.
انواع ابزارهای دم کردن قهوه
روشها و ابزارهای متفاوتی برای تهیه قهوه وجود دارد. استفاده از این ابزارها با توجه به نوع قهوه و ذائقه شما ممکن است متفاوت باشد. امروزه دستگاههای قهوه ساز و اسپرسو ساز حرفه ای میتوانند دما و فشار آب را تا حد زیادی بالا برده تا کیفیت قهوه افزایش یابد. ابزارهای دیگری نیز مانند کمکس، فرنچ پرس، کالیتا و … وجود دارند که انواع روشهای دمآوری قهوه را میتوان با آن ها انجام داد. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با ویژگیهای دستگاههای دم کردن قهوه به بررسی آن ها میپردازیم:
دستگاه دم کردن قهوه اسپرسوساز
قهوهای که با استفاده از دستگاه اسپرسوساز تهیه میشود، طعم ویژه و خاصی دارد. در این روش، به جای استفاده از آب داغ، از بخار آب برای عصارهگیری قهوه استفاده میشود. اگر دستگاه اسپرسوساز شما با کیفیت باشد، قادر است قهوهای فوقالعاده تهیه کند تا طعمی دلپذیر برای مصرفکنندگان داشته باشد. این ویژگی به یکی از نقاط ضعف دستگاههای اسپرسوساز نیز تبدیل شده است.
دستگاههای با قیمت پایین معمولاً کیفیت پایینتری دارند و مخصوص استفادههای خانگی هستند. این روش یکی از بهترین و پرطرفدارترین روشهای دم کردن قهوه است. برای تهیه قهوه با کیفیت، باید از دستگاههای حرفهای و پرقدرت استفاده کنید. البته کیفیت دانه های قهوه، فرایند روست و آسیاب کردن آن ها نیز در کیفیت قهوه اسپرسو تاثیر گذار است.
ابزار دمآوری قهوه سایفون
ابزار سایفون، که برای اولین بار در ایتالیا مورد استفاده قرار گرفت، دارای دو مخزن برای قهوه و آب است. مقدار آب متناسب با حجم قهوه تغییر میکند و معمولاً برای هر نفر، ۱۵۰ میلیلیتر آب و ۹ گرم قهوه استفاده میشود. در این ابزار، آب سرد در قسمت پایینی قرار دارد و پودر قهوه در قسمت بالایی قرار دارد. آب را گرم میکنند تا به نقطه جوش برسد. فشار آب در مخزن پایین افزایش مییابد و از طریق فیلتر پارچهای خارج میشود.
آب و قهوه تقریباً ۴ دقیقه با هم در تماس هستند. پس از این مرحله، حرارت را قطع میکنند و عصاره قهوه از فیلتر پارچهای عبور میکند و به مخزن پایین منتقل میشود. قهوههای تهیه شده با این روش معمولاً دارای غلظت بالا و طعم تندی هستند. با این حال، امروزه با تولید دستگاههای جدید، کمتر از این ابزار استفاده میشود.
ابزار دمآوری قهوه V 60
ابزار V 60، که در ژاپن اختراع شده است، یکی از روشهای متداول دمآوری قهوه است. ظاهر این دستگاه شباهتی به کمکس دارد، اما از نظر ساختاری با آن متفاوت است. این دستگاه، که شکلی شبیه به حرف “V” دارد، برای استخراج عصاره قهوه، نیاز به یک مخزن در زیر آن دارد.
استفاده از این دستگاه برای دمآوری قهوه میتواند باعث احساس طعم بهتری از عصاره قهوه شود. مدت زمان مورد نیاز برای دمآوری قهوه در این دستگاه، ۳ تا ۴ دقیقه است. برای افزایش کیفیت عصارهگیری قهوه، باید به زمان و ارتفاع ریزش آب توجه کنید. برای بهرهبرداری از طعم بهتر، بهتر است از آب شهری برای استفاده از انواع روشهای دمآوری قهوه استفاده نکنید. دمای آب در این روش دمآوری باید بین ۹۰ تا ۹۲ درجه سانتیگراد باشد.
ابزار دمآوری فرنچ پرس
ابزار فرنچ پرس یکی از سادهترین روشهای دمآوری قهوه است. در این روش، آب و قهوه کنار هم قرار میگیرند و با استفاده از فیلتر فلزی از هم جدا میشوند. برای استفاده از این روش، بهتر است قبل از استفاده، فرنچ پرس را کمی گرم کنید. در این روش، باید دانههای قهوه را درشتتر از سایر روشهای دمآوری آسیاب کنید.
برای تهیه قهوه، ابتدا قهوه را اضافه کرده و سپس به ازای هر ۶ گرم قهوه، مقدار ۱۰۰ میلیلیتر آب به آن اضافه کنید تا تمام سطح قهوه خیس شود. پس از گذشت ۳ دقیقه، فیلتر فلزی را به آرامی پایین میآورند تا عصاره قهوه جدا شود. دمای آب در استفاده از فرنچ پرس باید بین ۸۸ تا ۹۰ درجه سانتیگراد باشد.
ابزار دمآوری قهوه ایروپرس
ابزار ایروپرس، که در سال ۲۰۰۵ در آمریکا اختراع شد، یکی از روشهای دمآوری قهوه است. دو پیستون موجود در این دستگاه باعث میشود آب و هوا با فشار بالا از روی سابه قهوه عبور کنند و عصاره قهوه را بگیرند. برای استفاده از این دستگاه، قبل از هر چیز باید فیلتر و دم ابزار قهوه را با آب گرم کنید.
بیشترین مقدار عصارهگیری که میتوانید با این دستگاه انجام دهید، ۲۰۰ میلیلیتر است. دستگاه دمآوری قهوه ایروپرس در دو مدل در بازار وجود دارد. این دو مدل عبارتند از مدل اصلی آمریکایی و مدل چینی که در جنس بدنه و اندازههای پیستون با یکدیگر متفاوت هستند.
ابزار دمآوری قهوه کمکس
این ابزار در آمریکای جنوبی بسیار پر طرفدار بوده اما پیدایش آن ابتدا در ژاپن بوده است. کمکس از جنس پیرکس بوده و انتقال گرمای کمی دارد. در این ابزار قهوه و آب به وسیله فیلتر کاغذی از هم جدا می شوند. به ازای هر ۱۰۰ میلی لیتر آب از ۶ گرم قهوه که کمی از اسپرسو درشت تر آن را آسیاب کرده اند، استفاده می شود.
برای تهیه قهوه توسط کمکس ابتدا قهوه آسیاب شده را روی فیلتر ریخته و دو برابر آن آب با دمای حدود ۹۰ درجه اضافه کنید. بعد از گذشت ۳۰ ثانیه که گازهای قهوه از آن خارج شدند، باقیمانده آب را در مدت ۳ تا ۴ دقیقه به صورت یکنواخت بر روی قهوه بریزید تا قهوه شما آماده شود.