امید ابراهیمی – فعال میراث فرهنگی و مدیر عامل جمعیت دیده بان میراث و تمدن کارمانیا – با اشاره به تخریب سریالی و گسترده خانه های تاریخی کرمان اظهار داشت: اخیرا تعدادی از خانه های تاریخی در حوالی بازار و کاروانسرای وکیل و اطراف آن تخریب شد. مسجد .اموال ویران شد. در هفته های اخیر دو خانه دیگر در حوالی پارک نشاط کرمان تخریب شد.
وی بیان کرد: در گذشته برخی از نقاط کرمان را بافت تاریخی اعلام می کردند که حدود و ثغور آن مشخص شده بود اما تعدادی از بناهای ارزشمند کرمان به دلیل اینکه در محدوده بافت تاریخی و ثبتی قرار نمی گیرند در حال تخریب هستند. در حالی که با کلمات بزرگی مانند بزرگترین، بیشترین و رکورد جهانی، ساختمان ها و آثار مهم و ارزشمند دیگری را از دست می دهیم و این خطرناک است.
این فعال میراث فرهنگی گفت: بسیاری از این آثار که تخریب شده یا در شرف نابودی هستند نه ارزشمند شناخته شده اند و نه در محدوده بافت تاریخی هستند و تلاشی برای ثبت در سطح ملی نمی شود. . این دو خانه که اخیراً توسط صاحبانشان تخریب شده است مربوط به دوره های تاریخی قاجار و پهلوی اولیه است که دارای تزئینات و معماری ارزشمندی بوده است. در مجاورت این دو خانه تخریب شده، خانه های تاریخی ارزشمند دیگری نیز وجود دارد که دارای ارزش هستند و اگر آنها را پرداخت نکنیم، سرنوشت خانه های تاریخی تخریب شده را خواهند داشت. به نظر من بخشی از این اتفاقات ناشی از بی اطلاعی مردم و همین کم کاری میراث فرهنگی، صدا و سیما و شهرداری است. متاسفانه باید گفت در کرمان قوانین و مقرراتی اجرا نمی شود، به ویژه قانون حمایت از احیاء و احیای بافت های تاریخی که چند سالی است تصویب شده است.
خانه تاریخی ضلع شرقی پارک نشاط کرمان قبل از تخریب. این خانه سال ها متروکه بود
همان خانه بعد از تخریب
ابراهیمی افزود: بسیاری از مالکان خانه های تاریخی ثبت ملک خود را با مشکل مواجه می کنند. به عنوان مثال روند خانه ای که حدود دو هفته پیش تخریب شد به این صورت بود که مالک ابتدا در و پنجره و سپس طاق آجری را که اصالت و هویت این خانه است برداشته و وقتی دید هیچکس چیزی ندارد. انجام دهد و نزد او نیامد، تمام خانه را با لودر ویران کرد.
دومین خانه تاریخی که در ضلع غربی پارک نیشات قرار داشت و اخیراً تخریب شده است
همان زمین خانه بعد از تخریب
مدیرعامل انجمن دیده بان میراث و تمدن کرمان گفت: صاحبان این خانه ها معتقدند که ارزش این بناها پس از تخریب به دلیل زمین و در عین حال بی توجهی به انواع مالیات و عوارض و عقب نشینی ارزش بیشتری پیدا می کند. ملک، و در این زمین بلندی خواهند ساخت. راضی هستند. این در حالی است که اگر از همین خانه های ارزشمند برای گردشگری استفاده شود، نه تنها از معافیت مالیاتی برخوردار می شوند، بلکه دیگر مشمول خلع ید نمی شوند. ضمن اینکه باعث افزایش ارزش و اعتبار این بنا و درآمدزایی و ایجاد شغل می شود. مردم نسبت به آن بی اطلاع هستند و از قوانین ناشیانه می ترسند و خانه های تاریخی آنها را تخریب می کنند. ادارات مربوطه باید در این زمینه اطلاعات بیشتری ارائه دهند.
ابراهیمی تصریح کرد: در بسیاری از کشورها به فکر ایجاد جاذبه هستند اما در اینجا آثار تاریخی را تخریب می کنیم و مرکز شهر می سازیم یا به فکر ساخت هتل در مناطق و بافت های تاریخی هستیم در حالی که می توان بناهای تاریخی موجود را مرمت، مرمت و تغییر داد. در حالی که هویت تاریخی شهرها حفظ شد.
هر دو خانه ویران شده از نظر معماری، تزئینات و قدمت ارزشمند بودند
سر دومین خانه تاریخی که در ضلع غربی پارک نشاط بود