باملینا _ خدمات توریستی: شهر نطنز با تاریخ کهن خود دارای عمارت ها و کاخ های زیبایی است. کاخ تاج آباد و عباس آباد دو کاخ زیبا در شهر نطنز هستند که به عنوان نگینی در حلقه نطنز خودنمایی می کنند.
یکی از این عمارت های زیبا و باشکوه که در زمان شاه عباس صفوی در اطراف نطنز ساخته شده به تاج آباد کوشک معروف است. مجموعه باغ تاج آباد نطنز با مساحتی در حدود ۱۰۰ هکتار از باغ های مورد علاقه شاه عباس صفوی بوده است.
این باغ مجموعه ای از چندین بنا از جمله کاخ اصلی، حمام، گنجه، گلاب و دهلیز ورودی است و به دلیل قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی مناسب و آب و هوای مناسب، محل رویش و کاشت است. بهترین انواع گیاهان معطر بومی ایران از جمله گل رز و گل آن به یاس شاه عباسی معروف است.
یکی از مهم ترین ویژگی های معماری و فضای داخلی این بنا، وجود نقاشی های گل و درختچه های دوران صفوی بر روی سقف و دیوار است که شباهت زیادی به نقاشی های کاخ علای کاپو در اصفهان و همچنین مشابه دارد. به باغ شاهزاده کرمان.
همچنین آبراهی از لابی درب باغ به داخل کاخ وجود دارد که شبیه آبراه باغ فین کاشان است. این مجموعه در سال ۱۳۴۹ به شماره ۸۹۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
آشنایی با کاخ تاج آباد نطنز
مجموعه باغ تاج آباد نطنز با مساحتی در حدود ۱۰۰ هکتار از باغ های مورد علاقه شاه عباس صفوی بوده است. این باغ مجموعه ای از چندین بنا از جمله کاخ اصلی، حمام، سردخانه، آب آشامیدنی و دهلیز ورودی است.
به دلیل قرار گرفتن در نقطه جغرافیایی مناسب و آب و هوای مطبوع، محل رویش و کاشت بهترین انواع گیاهان معطر بومی ایران از جمله گل محمدی و گل یاس شاه عباسی است.
یکی از مهم ترین ویژگی های معماری و فضای داخلی این بنا، وجود نقاشی های گل و درختچه های دوران صفوی بر روی سقف و دیوار است که شباهت زیادی به نقاشی های کاخ علای کاپو در اصفهان و همچنین مشابه دارد. به باغ شاهزاده کرمان.
همچنین آبراهی از لابی درب باغ به داخل کاخ وجود دارد که شبیه آبراه باغ فین کاشان است. این مجموعه در سال ۱۳۴۹ به شماره ۸۹۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
تزئینات منقوش سقف ورودی و سقف اصلی هشتی بنا که شامل انواع سالامی و گل و مینیاتورهای مکتب اصفهان است. دقیقاً مانند نقاشی های سقف ورودی کاخ کاپو اصفهان است.
در چهار گوشه کابین چهار اتاق به ابعاد ۲٫۳ در ۳ متر و ۲٫۲ در ۲ متر وجود دارد. که احتمالاً محل استراحت مشتریان یا اتاق انتظار افرادی بود که می خواستند با شاه ملاقات کنند. طبقه همکف به طبقه فوقانی متصل است و توسط پلکانی به عرض حدود یک متر با منحنی خاص پوشانده شده است.
به احتمال بسیار زیاد در دوره های بعد در طبقه فوقانی بنا در انتهای ضلع شمالی سه اتاق ساخته شده است که این اتاق ها با تیرها و تخته های چوبی پوشیده شده است. روکش یکی از این اتاق ها خراب شده و روکش دو اتاق دیگر کاملاً هدر رفته است.
ویژگی های جالب کاخ تاج آباد
تاج آباد روستایی در دوازده کیلومتری نطنز-اصفهان در مسیر کاروانیان بود و شاه عباس اول به دلیل آب و هوای خوب و شکارگاه مناسب، باغ ایرانی برای اقامت چند روزه در آن بنا کرد. روستای زیبا و کوچک تاج آباد مانند نگینی در مسیر اصفهان است.
کوشک تاج آباد شامل عمارت، ساختمان گلاب گیری و حمامی است که در باغی بی نظیر قرار گرفته است. باغ های سرسبز این مجموعه را درختان سرسبز سرو، درختان کاج و چنار احاطه کرده اند و دو بنای گلاب گیری در مجموعه، وجود باغ های گل پوشیده و گلستانی شاداب را در وسعت این کویر نشان می دهد.
این بنا همانطور که در برخی کتب و منابع تاریخی از جمله سفرنامه سپاهان معروف به عصر صفویه ذکر شده است، محل سکونت شاه عباس اول صفوی و سایر پادشاهان این سلسله در سفرهای قزوین و تبریز به کاشان و اصفهان و بازگشت بوده است.
ورودی اصلی بنا از سمت جنوب و تمامی نماها وضعیت مشابهی دارند و تنها بخشی از بنا در قسمت شرقی در دوره های تاریخی متأخر الحاق شده است که آن را از حالت موازی خارج کرده است.
درب ورودی چوبی است و در دو طرف ورودی سکوهای سنگی به ارتفاع حدود ۱ متر و ابعاد بنا ۱۵٫۵ در ۱۲ متر برابر با ۱۸۶ متر مربع است که سقف آن چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. .
تزیینات منقوش سقف راهرو ورودی و تالار اصلی بنا که شامل انواع سالامی و گل و مینیاتور مکتب اصفهان است دقیقاً مانند نقاشی سقف تالار کاخ کاپو اصفهان است. .
در هر چهار گوشه غرفه، چهار اتاق به ابعاد ۲٫۳ در ۳ متر و ۲٫۲ در ۲ متر قرار دارد که احتمالاً محل استراحت مشتریان یا اتاق انتظار افرادی بوده است که مایل به ملاقات با شاه بودند. طبقه همکف به طبقه فوقانی متصل است و توسط پلکانی به عرض حدود یک متر با منحنی خاص پوشانده شده است.