اجاق القایی چیست و چگونه کار میکند؟

آشپزخانه قلب خانه است و اجاق‌های القایی جدید با فناوری بی‌نظیر خود، لذت آشپزی را دوچندان خواهند کرد. اجاق گاز القایی ازجمله جدیدترین مدل‌های اجاق است که از جربان الکتریکی برای ایجاد القای الکترومغناطیسی استفاده می‌کند. بدین‌ ترتیب، تابه به‌طور مستقیم گرم خواهد شد و شما دیگر از ایستادن طولانی‌مدت جلوی گاز خسته نخواهید شد. بنابراین، اگر بخواهیم به یکی از اصلی‌ترین مزایای استفاده از این اجاق‌های مدرن اشاره کنیم، می‌توانیم به حداکثر رساندن گرما با حداقل مصرف انرژی را نام ببریم. باتوجه‌به کاربرد گسترده‌ای که این مدل اجاق برقی و القایی در منازل و رستوران‌ها دارند، با ما همراه باشید تا به معرفی کامل‌تر ویژگی‌های منحصربه‌فرد و عملکرد این اجاق گازها بپردازیم.

اجاق گاز القایی چیست؟

برخلاف اجاق‌های گازی و برقی که با استفاده از شعله یا المنت حرارتی، گرما را به تابه منتقل می‌کنند، اجاق‌های القایی با ایجاد میدان مغناطیسی از طریق جریان برق، حرارت را به‌طور مستقیم به تابه منتقل می‌کنند. این روش باعث کاهش مصرف انرژی می‌شود؛ چون بخش زیادی از گرما به‌طور مستقیم صرف پخت غذا می‌شود و هدر نمی‌رود. به جرئت می‌توان گفت اجاق القایی با بهره‌گیری از فناوری پیشرفته، به رقیبی جدی برای اجاق‌های گازی و برقی تبدیل شده و به‌ خاطر مزایایی مانند صرفه‌جویی در مصرف انرژی، ایمنی بالا و نظافت آسان، محبوبیت زیادی پیدا کرده است.

اجاق گاز القایی چگونه کار می‌کند؟

در این مدل اجاق گازها با کمی تفاوت از اجاق برقی سنتی، زمانی‌که الکتریسیته در حالِ حرکت با مانع در مسیر خود مواجه می‌شود، مقاومت الکتریکی شکل خواهد گرفت؛ این مقاومت الکتریکی منجربه تشکیل حرارت و تولید گرما خواهد شد! احتمالا شنیده‌اید که مقاومت الکتریکی در صنعت برق به‌عنوان یک مشکل بزرگ شناخته می‌شود؛ اما در رابطه با گاز رومیزی القایی نه‌تنها یک مشکل نیست، بلکه یک مزیت فوق‌العاده محسوب می‌شود. البته، عملکرد اجاق القایی کمی پیچیده‌تر از یک مقاومت القایی ساده است.

در حقیقت، اجاق پنج شعله القایی محصولی است که در آن از هیچ المنتی استفاده نشده و فقط یک سطح صاف است که گرمای موردنیاز را در اختیارتان قرار می‌دهد. چیزی که در اجاق القایی ۵ شعله باعث گرم شدن می‌شود، همان مقاومت الکتریکی است؛ اما این مقاومت توسط خود ظرف ایجاد می‌شود. احتمالا می‌پرسید که چگونه؟ درون اجاق گاز القایی از سیم‌پیچ استفاده شده است که این سیم‌پیچ‌ها دارای جریان الکتریکی هستند. هنگامی‌که ظرف رسانای خود را بر روی این مدل اجاق‌ها قرار می‌دهید، انگار یک جسم رسانا را وارد میدان الکتریکی کرده‌ایم؛ در این حالت، اتفاقاتی رخ خواهند داد که منجربه ایجاد جریان برق و تولید گرما می‌شوند.

مزایای استفاده از اجاق القایی

دلایل زیادی وجود دارند که باعث محبوبیت هرچه بیشتر اجاق برقی شده‌اند. اگر به‌دنبال خرید اجاق گاز برقی یا گاز تک شعله خاص هستید، این اطمینان خاطر را به شما می‌دهیم که مدل‌های القایی نسبت‌به مدل‌های معمولی‌تر، برتری دارند. مهم‌ترین مزایای خرید اجاق القایی عبارت‌اند از:

سرعت آماده‌سازی غذا بالاتر است.

در اجاق گاز القایی، گرما به‌طور مستقیم به ظرف منتقل می‌شود، برخلاف اجاق‌های دیگر که در آن‌ها بخش زیادی از انرژی حرارتی هدر می‌رود. این ویژگی باعث می‌شود فرایند پخت غذا با سرعت بیشتری انجام شود، به‌طوری‌که با اجاق گاز القایی می‌توان غذا را تا ۵۰ درصد سریع‌تر از اجاق‌های معمولی آماده کرد.

کیفیت پخت غذا بیشتر است.

پخت مواد غذایی نیازمند دمایی یکنواخت و ثابت است، اما اجاق گازهای معمولی به‌دلیل ناتوانی در توزیع یکنواخت حرارت، معمولا کیفیت پخت پایین‌تری دارند. در مقابل، اجاق های القایی با تمرکز گرما و انتقال حرارت یکنواخت، شرایط بهتری برای پخت فراهم می‌کنند و موجب افزایش کیفیت نهایی غذا می‌شوند.

تمیز کردن این اجاق‌ها راحت‌تر است.

اجاق گاز القایی مانند اجاق‌های گازی و اجاق گاز برقی دارای سطحی صاف است، با این تفاوت که در آن‌ها از شعله یا المنت خبری نیست. همین طراحی صاف باعث می‌شود تمیز کردن آن‌ها بسیار ساده‌تر از اجاق‌های سنتی باشد؛ تنها با یک اسپری تمیزکننده و دستمال مرطوب می‌توان سطح آن را پاک کرد. البته باید توجه داشت که قبل از تمیزکاری، بهتر است صبر کنید تا سطح اجاق کاملا خنک شود.

از اتلاف انرژی جلوگیری می‌شود.

باتوجه‌به این‌که انرژی تولیدشده در اجاق‌های القایی به‌طور مستقیم به ظرف رسانا وارد می‌شود، هیچ‌گونه اتلاف انرژی‌ای رخ نخواهد داد. در حقیقت، می‌توان گفت که اتلاف انرژی در این اجاق‌ها تقریبا صفر است. این در حالی است که در گاز رومیزی معمولی، هدررفت انرژی حدود چهل تا شصت درصد است.

از چه ظروفی می‌توان روی اجاق‌های القایی استفاده کرد؟

از هر ظرفی که در آشپزخانه شما دارای پایه مغناطیسی باشد، می‌توان بر روی انواع اجاق‌های القایی اعم از اجاق سفری و…، استفاده کرد. ظروف معمولی که با این مکانیسم سازگار هستند، اغلب از جنس چدن و یا فولادهای زنگ‌نزن هستند. همچنین، توجه داشته باشید که از قابلمه‌ها و تابه‌های فولادی ضدزنگی که به آن‌ها نیکل اضافه شده و غیرمغناطیسی هستند، نمی‌توان بر روی اجاق گاز القایی استفاده کرد. برای آن‌که از خاصیت مغناطیسی ظروف آشپزخانه خود مطمئن شوید، می‌توانید یک آهنربا را به ته تابه یا قابلمه خود نزدیک کنید. درصورتی‌که آهنربا به‌شدت به آن بچسبد، می‌توان از آن ظرف بر روی اجاق القایی استفاده کرد. اما اگر قصد خرید ظروف آشپزی جدید را دارید، به‌سراغ ظروفی بروید که بر روی آن‌ها عبارت سازگار القایی نوشته شده است.

آیا اجاق گاز القایی بهتر از اجاق برقی است؟

اجاق القایی ۵ شعله و برقی هر دو دارای سطح شیشه‌ای مشابهی هستند، اما عملکرد آن‌ها کاملا متفاوت است. اجاق گاز برقی با استفاده از سیم‌پیچ‌های داغ، گرما را ابتدا به سطح شیشه‌ای و سپس به تابه منتقل می‌کند و بخشی از این گرما نیز به اطراف پخش می‌شود؛ این اتلاف حرارتی باعث کاهش سرعت پخت‌وپز می‌شود. در مقابل، گاز تک شعله القایی به‌طور مستقیم با ایجاد میدان مغناطیسی، گرما را تنها به تابه منتقل می‌کند و همین امر باعث افزایش سرعت پخت می‌شود. به‌عنوان مثال، جوشاندن دو لیتر آب در اجاق القایی تنها پنج دقیقه زمان می‌برد، درحالی‌که در اجاق برقی حدود ۹ دقیقه طول می‌کشد. همچنین، چون حرارت فقط به تابه داده می‌شود، سطح اجاق القایی سریع‌تر از اجاق برقی خنک می‌شود.

کلام آخر

اجاق گاز القایی از جمله جدیدترین مدل‌های اجاق گازی است که می‌توانید در رستوران یا آشپزخانه خود استفاده کرده و از تجربه آشپزی سریع‌تر و راحت‌تر لذت ببرید. اگر به‌دنبال خرید اجاق القایی از یک فروشگاه معتبر هستید، محصولات باکیفیت، اصل و برند برزین کالا را از دست ندهید. برزین کالا با عرضه انواع اجاق سفری، اجاق پنج شعله، گاز تک شعله و سایر مدل‌های گاز القایی، امکان خرید امن و راحت را برای همگان از سراسر ایران فراهم کرده است.