دیابت یکی از بیماریهای مزمن است که تاثیر منفی زیادی بر عملکرد کلی بدن دارد. دیابت یا قند خون بالا بیماری است که به دلیل عوامل زیادی مانند عدم تحرک، چاقی، تغذیه نامناسب و… به وجود میآید. عدم کنترل این بیماری میتواند بر اندام مختلف بدن انسان تاثیر گذاشته و عملکرد آنها را تحتالشعاع قرار دهد. همین دلایل باعث شده تا افراد دچار این بیماری سعی در کنترل و از بین بردن آن داشته باشند. دیابت انواع مختلفی دارد که کنترل آن بستگی زیادی به نوع تغذیه شما دارد. افراد دچار دیابت باید تا جایی که میتوانند میزان قند مصرفی خود را کاهش دهند. یکی از منابع قندی که به صورت روزانه مصرف میشود، برنج و نان است. ما امروز در این مقاله سعی داریم تا بهترین نان و برنج برای دیابتی ها را مورد بررسی قرار دهیم. اگر شما هم دچار دیابت هستید یا عزیزانتان به این بیماری خطرناک مبتلا هستند، تا انتهای این صحبت با ما همراه باشید.
بهترین نان برای افراد دیابتی
همانطور که میدانید انتخاب نان مناسب برای افراد دیابتی از اهمیت بالایی برخوردار است. نان مناسب میتواند تاثیر زیادی بر مدیریت قند خون و سلامت کلی بدن افراد دیابتی داشته باشد. بهترین نان برای این افراد نانهایی است که حاوی فیبر بالا، غلات کامل و قند پایین هستند. این نانها باید حداقل دارا ۳ گرم فیبر و بدون قند اضافه باشند.
نوع نان | شاخص گلیسمی (GI) تقریبی | فیبر (در ۱۰۰ گرم) | مناسب برای دیابتیها؟ | توضیحات |
---|---|---|---|---|
نان سبوسدار گندم کامل | ۵۰–۵۵ | زیاد (۶–۸ گرم) | ✅ بله | حاوی فیبر بالا، GI پایینتر نسبت به نان سفید |
نان چاودار (روگن) | ۴۰–۵۵ | زیاد (۵–۷ گرم) | ✅ بله | GI پایین، کنترل بهتر قند خون |
نان جو کامل | ۳۵–۴۵ | زیاد (۵–۷ گرم) | ✅ بله | GI پایین، کمک به کاهش قند خون |
نان سنگک سبوسدار | ۵۵–۶۰ | متوسط تا زیاد | ✅ بله (با اعتدال) | اگر سبوسدار باشد، گزینه مناسبی است |
نان لواش معمولی | ۷۰–۷۵ | کم (۱–۲ گرم) | ❌ خیر | GI بالا، جذب سریع قند |
نان تست سفید | ۸۰–۹۰ | بسیار کم | ❌ خیر | GI بسیار بالا، خطر افزایش سریع قند خون |
نان بدون گلوتن صنعتی | ۷۰–۹۰ (بسته به ترکیب) | کم تا متوسط | ⚠ با احتیاط | برخی از انواع آن GI بالایی دارند |
نان بادام (کمکربوهیدرات) | ۳۰–۴۰ | زیاد (بسته به برند) | ✅ بله | مناسب رژیمهای کمکربوهیدرات و دیابتیها |
نان نارگیل (کتو) | ۳۵–۴۵ | زیاد | ✅ بله | GI پایین، قند کم، مناسب برای دیابت نوع ۲ |
در ادامه به طور دقیق انواع نان را بررسی میکنیم تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
نان جو دوسر
نان جو دوسر یکی از بهترین نانها برای افراد دیابتی است. این نان به دلیل دارا بودن فیبر بالا، قند پایین، مواد مغذی و حفظ سیری یک نان مناسب برای افراد دیابتی است. فیبر بالا در نان جو دوسر باعث بهبود هضم و کاهش قند خون شما میشود. وجود مواد مغذی، ویتامینها و مواد معدنی مانند منیزیم، آهن، ویتامین B و… روی سلامت کلی تاثیر گذاشته و باعث بهتر شدن سوخت و ساز بدن میشود. نکته دیگری که در مورد نان جو دوسر وجود دارد، قند پایین و حفظ سیری است. این نان به مرور قند خون را افزایش داده و باعث بالا رفتن ناگهانی قند خون شما نمیشود. از طرفی مصرف این نان باعث حفظ سیری شده و از پرخوری و افزایش وزن جلوگیری میکند.
نان هفت غله
نان هفت غله یک نان کامل از غلات و حبوبات متنوع است که خواص تغذیهای بالایی دارد. همین مسئله باعث شده تا این نان در لیست بهترین نانها برای افراد دیابتی قرار بگیرد. نان هفت غله ترکیبی از برخی غلات کامل مانند گندم، برنج، کینوا، جو، ذرت، چاودار است که فیبر، ویتامین و پروتئین بالایی دارد. فیبر، انواع غلات، ویتامینها و پروتئینها باعث بهبود کلی عملکرد بدن و کنترل قند خون انسان میشود. فیبر بالا در نان هفت غله باعث کاهش سرعت جذب قند شده و از بالا رفتن ناگهانی قند خون جلوگیری میکند. این نان قند کمتری نسبت به نانها دیگر داشته و به دلیل تنوع بالا در مواد مغذی احساس سیری بیشتر به شما میدهد.
نان سنگک
سنگک یکی از نانهای سنتی ایرانی است که طرفداران بسیار زیادی دارد. این نان جزو سالمترین نانهای ایرانی بوده و از آرد گندم کامل پخته میشود. نان سنگک حاوی قند بالایی نیست اما به دلیل دارا بودن کربوهیدرات، در بدن به قند تبدیل میشود. نان سنگک برای افرادی که دچار دیابت خفیف هستند یک نان مناسب است. اما باید توجه داشته باشید که مصرف نان سنگک در افراد دیابتی باید کاملا کنترل شده باشد. به طور کلی نان سنگک به دلیل سالم بودن و فیبر مناسبی که دارد میتواند بخشی از رژیم غذایی افراد دیابتی باشد.
نان بربری
یکی دیگر از نانهای پرطرفدار ایرانی که مصرف زیادی دارد، نان بربری است. اما آیا مصرف نان بربری برای افراد دیابتی مناسب است. نان بربری از آرد گندم سفید تهییه شده و حاوی کربوهیدرات بالایی میباشد. این کربوهیدراتها در بدن انسان به سرعت سوخته سوخته و تبدیل به قند میشوند. به همین دلیل مصرف این نان مخصوصا مصرف زیاد آن برای افراد دیابتی مناسب نمیباشد. اگر قصد دارید از نان بربری در رژیم غذاییتان استفاده کنید حتما مقدار آن کنترل شده باشد. همچنین در کنار نان بربری باید از پروتئین و فیبر بالایی استفاده کنید تا تاثیر کمتری بر افزایش قند خون شما داشته باشد.
نانها سفید
برخی دیگر از نانها مانند نان لواش، نان باگت و نان تست هستند که غالبا با آرد سفید بدون سبوس تهییه میشوند. این نانها به سرعت هضم شده و باعث افزایش ناگهانی قند خون میشوند. به همین دلیل است که مصرف این نانها برای فرد دیابتی مضر بوده و نباید در رژیم غذایی این افراد قرار بگیرد.
بهترین برنج برای افراد دیابتی
در کنار نانها برنجها نیز تاثیر بالایی در افزایش قند خون دارند. به همین دلیل باید مصرف این ماده غذایی نیز کاملا کنترل شده باشد. در ادامه بهترین برنجها برای افراد دیابتی را بررسی میکنیم.
برنج قهوهای
یکی از بهترین برنجها برای افراد دیابتی برنج قهوهای است. برنج قهوهای حاوی مواد مغذی، ویتامین و فیبر است. به همین دلیل هم احساس سیری زودتری منتقل میکند هم به تدریج هضم میشود تا قند خون دچار افزایش ناگهانی نشود.
در سایت healthline.com درباره ی فایده برنج قهوه ای گفته شده:
Brown rice has more nutritional value than white rice. Switching to brown rice may help you maintain a balanced diet while supporting your health goals.
برنج قهوهای ارزش غذایی بیشتری نسبت به برنج سفید دارد. جایگزینی برنج قهوهای میتواند به شما در حفظ یک رژیم غذایی متعادل در حالی که به اهداف سلامتیتان کمک میکند، کمک کند.
برنج وحشی
وایلد رایس یا برنج وحشی یکی دیگر از انواع برنج است که میتواند جایگزین برنج سفید شود. این نوع برنج سرشار از فیبر، پروتئین و مواد معدنی بوده و کربوهیدرات کمتری نسبت به برنج سفید دارد. برنج وحشی تاثیر مثبتی روی عملکرد کلی بدن انسان گذاشته و به مدیریت و کنترل قند خون کمک میکند.
کینوا جایگزین برنج برای دیابتی ها
کینوا یکی دیگر از مواد غذایی است که میتواند جایگزین برنج شود. این ماده پر فایده سرشار از فیبر، پروتئین و مواد مغذی مانند پتاسیوم، منیزیم و انواع آنتیاکسیدان میباشد. به همین دلیل نه تنها برای کنترل قند خون مفید بوده بلکه به سلامت قلب نیز کمک میکند.