یک مطالعه جدید نشان می دهد که ابتلا به تبخال یا ویروس هرپس می تواند خطر ابتلا به زوال عقل را دو برابر کند. دانشمندان قبلاً مشکوک بودند که بین این دو بیماری ارتباط وجود دارد و اکنون شواهد جدیدی برای این فرضیه یافته اند. هنوز مشخص نیست که آیا داروهای ضد تبخال می توانند این خطر را کاهش دهند یا خیر. در این صورت راه برای تولید واکسن های جدید باز خواهد شد.
ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) یک ویروس رایج است که مادام العمر است، به این معنی که علائم را می توان مدیریت کرد اما به طور کامل درمان نمی شود. تخمین زده می شود که ۶۷ درصد از افراد زیر ۵۰ سال در سراسر جهان به ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱، عامل تبخال دهان، آلوده هستند. همچنین ۱۳ درصد از این گروه های جمعیتی دارای ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۲ هستند که عامل اصلی تبخال تناسلی است.
زوال عقل نیز بیماری شایعی است که روز به روز بر موارد آن در جهان افزوده می شود. برآوردها حاکی از آن است که تا سال ۲۰۳۰، حدود ۷۸ میلیون نفر در سراسر جهان به این بیماری مبتلا خواهند شد. بیماری آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است که هنوز علت مشخصی ندارد. شواهد فزاینده نشان می دهد که عفونت HSV در ایجاد آلزایمر یا زوال عقل نقش دارد.
اکنون یک مطالعه در دانشگاه اوپسالا در سوئد در حال بررسی ارتباط بین عفونت ویروس هرپس و خطر زوال عقل است. محققان ۱۰۰۲ فرد ۷۰ ساله بدون زوال عقل را به مدت ۱۵ سال مورد مطالعه قرار دادند. یکی از مزیت های این جمعیت مطالعه مشابه بودن سن اعضای آن است، بنابراین عامل سن تاثیری بر نتایج ندارد.
رابطه بین ویروس تبخال و زوال عقل
نمونه خون آنها برای شناسایی انواع مختلف آنتی بادی علیه ویروس تبخال مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ایمونوگلوبولین M اولین آنتی بادی است که در پاسخ به حضور آنتی ژن های خارجی ترشح می شود. اگر خون حامل ویروس یا باکتری باشد، ایمونوگلوبولین G رایج ترین آنتی بادی است که سیستم ایمنی در پاسخ به آنها آزاد می کند.
اگر فردی مبتلا به ویروس هرپس سیمپلکس باشد، آنتی بادی ایمونوگلوبولین G ضد HSV آن را نشان می دهد. تشخیص ایمونوگلوبولین M و سطح بالاتر ایمونوگلوبولین G نشان دهنده دوره های متعدد فعالیت ویروسی است. سیتومگالوویروس نوع دیگری از ویروس هرپس است که با زوال عقل مرتبط است و در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.
۸۲ درصد از شرکت کنندگان در مطالعه، ایمونوگلوبولین G ویروس هرپس سیمپلکس را در خون خود داشتند و ۶ درصد از آنها درمان علیه ویروس هرپس دریافت کردند. در نهایت، ۷ درصد از آنها مبتلا به زوال عقل همه علل و ۴ درصد مبتلا به آلزایمر تشخیص داده شدند.
وجود ایمونوگلوبولین G ویروس هرپس سیمپلکس در خون حداقل با افزایش دو برابری خطر زوال عقل همراه است. با این حال، محققان هیچ ارتباط قابل توجهی بین این ویروس و بیماری آلزایمر به طور خاص پیدا نکردند. به عبارت دیگر خطر ابتلا به این بیماری مانند زوال عقل است.
همچنین، سطوح ایمونوگلوبولین و درمان های ضد هرپس با بیماری آلزایمر یا زوال عقل ارتباطی نداشتند. این نشان می دهد که وجود ایمونوگلوبولین G، نه سطح آن، نشانگر خطر زوال عقل است.
محققان می گویند که بروز کم آلزایمر ممکن است از شناسایی پیوندهای بیشتر جلوگیری کند. کارآزماییهای کنترلشده قویتر و تصادفیسازیشدهتر برای تعیین تعاملات احتمالی بیشتر مورد نیاز است. توانایی داروهای فعلی ویروس تبخال برای کاهش خطر زوال عقل هنوز مشخص نشده است و ساخت واکسن های جدید امکان پذیر است.
منبع: دیجیاتو