باملینا _ خدمات توریستی: این منطقه از نظر تجاری به دلیل هم مرز بودن با افغانستان درآمد خوبی برای کشورمان به همراه دارد.
شهرستان هیرمند از شمال به دریاچه هامون و افغانستان، از جنوب به شهرستان ضحاک، از شرق به افغانستان و از غرب به شهرستان زابل همسایه است و دارای دو بخش به نام های «مرکزی و کرکاری» است.
این شهر یکی از شهرهای مهم سیستان محسوب می شود و در گذشته دروازه ایران به چین بوده و در مسیر جاده ابریشم قرار دارد.
شهرستان هیرمند که در مرز افغانستان قرار دارد، یکی از شهرهای مهم سیستان به شمار می رود و با آثار و آثار تاریخی خود مانند آتشکده کرکویه و ارگ جلال آباد، آماده پذیرایی از مسافران و گردشگران است. به عنوان جاذبه های طبیعی
جاذبه های گردشگری زابل
ارگ جلال آباد
ارگ خان ملک (جلال آباد) یکی از آثار تاریخی مهم سیستان در دوره پهلوی است که در کیلومتر ۱۸ جاده زابل – هیرمند در یک کیلومتری شمال آن قرار دارد.
مساحت این ارگ سه هزار متر مربع و از چهار برج تشکیل شده است.
ارتفاع هر برج ۷۰ متر و عرض آن ۵/۵ متر است که دو برج واقع در قسمت شمالی بر اثر فرسایش تخریب شده و اکنون بازسازی شده است.
داخل ارگ اتاق های زیادی در کنار هم قرار دارد و به سبک کاروانسراهای قدیمی ساخته شده است.
این ارگ مربع شکل است و با ۴ برج در میدانی به مساحت حدود ۲۰۰ متر در وسط احاطه شده است که در چهار گوشه آن با طاق نماها و دروازه های زیبایی ساخته شده است.
مصالح و مصالح به کار رفته در بنا عمدتاً خشت خام و آجر است و تقریباً تمام عناصر معماری سنتی ایران در این بنا به کار رفته است که از جمله آنها می توان به سقف ها مانند طاق، چهار غبار، دیگ چینی و به همین دلیل اشاره کرد. ارگ جلال آباد را می توان موزه ای دانست. معماری سنتی این شهر به نام هیرمند.
آتشکده در کراکوف
آتشکده کرکو یکی از آثار برجسته شهر هیرمند دوره ساسانی است که به نقل از کتاب تاریخ سیستان، «معبد گرشاسب و محل نگهداری آتش مقدس زرتشتیان» بوده است.
آتشکده کرکوک یکی از معابد مهم زرتشتیان در دوره ساسانیان بود که به دستور «کارتیه» قدرتمند آن عصر ساخته شد.
امروزه از این آتشکده بقایای دیواری از آجرهای ساسانی به ابعاد ۷۰*۵۰ باقی مانده است که نمونه ای از این آجرها در موزه منطقه جنوب شرق زاهدان در معرض دید عموم قرار دارد. مشاهده می شود که کتیبه های گچ بری و گچبری وجود دارد.
بقایای آتشکده کرکوک در ۲۴ دی ۱۳۱۰ به شماره ۱۱۹ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. این بنا در کیلومتر ۲۵ جاده زابل – دوست محمد و در مرکز روستای کرکو واقع شده است.
دیدنی های زیبای زابل
آسبادرند
آسیاب بادی هیرمند را می توان قدیمی ترین سازه مکانیکی ایران نامید، این اثر با ارتفاع تقریبی ۱۲ متر دارای دو محور و دو میل است که به همین دلیل به آسیاب بادی دو پره نیز معروف است.
همچنین بر دیوار بیرونی دیوارهای بلند آن، تزئینات سفالی وجود دارد که تا به امروز این اثر را تزئین می کند، قدمت اسب مشبک که به قرون وسطی اسلامی می رسد، گواه پیشرفت مهندسی بومی در این منطقه است. ایران اسلامی که با ساخت توربین های بادی و تبدیل شهر هیرمند به منطقه ویژه انرژی می تواند پشتوانه خوبی در راستای رشد و توسعه کشور عزیزمان در راستای تولید انرژی پاک باشد.
این بنای تاریخی در کیلومتر ۲۰ جاده زابل دوست محمد و در نزدیکی روستای شندل قرار دارد و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
جنگل نیاتک
جنگل ۲۴۰۰ هکتاری نیاتک در شهرستان هیرمند یکی از جاذبه های طبیعی این منطقه است.
پوشش گیاهی عمدتاً طاق و درختان گاز است و عبور رودخانه فصلی نیاتک از میان این جنگل و تشکیل آب انبارها و نیزارهای متعدد، مناظر جذاب و گاه استراحتی منحصر به فرد را به وجود آورده است.
علاوه بر این وجود تپه های شنی بزرگ و حیواناتی مانند روباه، راسو، گربه جنگلی، گراز وحشی، اسموک، هوبره و چکاوک این جنگل را به مقصدی برای طبیعت گردی تبدیل کرده است.
قبر حاج گلتان
آرامگاه خواجه گلتان مهم ترین زیارتگاه و یکی از دیدنی های زابل به شمار می رود که همواره پذیرای خیل عظیم زائران، گردشگران و علاقه مندان به آثار تاریخی بوده و دارای طاق بند و اتاقک گنبدی است.
در داخل این اتاق قبر بزرگ منسوب به نبی برادر دانیال در کتاب احیای الملوک شاه حسین سیستانی دیده می شود.
کوه خواجه دارای مجموعههای تاریخی بسیاری از جمله کاخ و معبد خواجه، رستم، کافران، سام، کوک کهزاد، چهل دختر، سنگ قبر و زیارتگاه خواجه غلتان، بناهای پیرگندام بریان، خانه شیطان، آرامگهای قدیمی و آرامگاههای دوران اسلامی است.
در دوره میترایی و در دوره زرتشتی به دلیل وجود آتشکده، کوه خواجه مرکز عبادت بوده و در دوره های بعد همچنان احترام خود را حفظ کرده است و ارزش زیادی دارد.
- نشانی: زابل سر کوه خواجه