چگونه آزمایش خون به تشخیص سرطان کمک می‌کند؟

تشخیص زودهنگام بیماری هایی مانند سرطان یا اچ آی وی می‌تواند جان انسان‌ها را نجات دهد و به طور چشمگیری نتیجه درمان را تغییر دهد. گاهی اوقات ممکن است؛ پزشک پس از شنیدن علائم شما آزمایش خون را برای جست‌وجوی علائم پنهان بیماری تجویز کند. اما، آیا این آزمایش‌ها به تنهایی می‌توانند به همه سؤالات پاسخ دهند و تشخیص روشنی ارائه دهند؟ تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا نقش حیاتی آزمایش خون در تشخیص بیماری‌ها را بیابید و به این سوال مهم پاسخ دهید!

بارزترین علائم سرطان چیست؟

  • وجود تومور بدون درد در بدن به‌خصوص در ناحیه سینه
  • کاهش وزن سریع و مداوم
  • تب بدون علت و مکرر
  • خستگی بیش از حد و بدون دلیل
  • تغییر در عادات روده
  •  وجود خون در مدفوع
  • مشکل در بلع
  • سرفه‌های شدید و مزمن
  • تغییر سایز گره‌های لنفاوی
  • سرفه‌های شدید و پی‌درپی
  • بزرگ‌تر شدن لکه‌های پوستی، بدون بهبود آن‌ها.

چگونه آزمایش خون به تشخیص سرطان کمک می‌کند؟

برخی از سلول‌های سرطانی زیر میکروسکوپ قابل مشاهده هستند. درحالی‌که دسته‌ای دیگر را متخصصان از طریق بررسی میزان پروتئین‌هایی که‌ در سلول‌های سرطانی تولید می‌شود، شناسایی می‌کنند. البته از ارزیابی عملکرد اندام‌های بدن نیز می‌توان برای تشخیص سرطان کمک گرفت.

با این حال، نمی‌توان مدعی شد که انجام آزمایش خون ساده برای شناسایی قطعی سرطان کافی است. اما می‌تواند سرنخ‌هایی در اختیار پزشک بگذارد و او را در مسیر تشخیص درست هدایت کند. در بیشتر موارد، برای اطمینان از وجود سرطان، نمونه‌برداری از سلول‌ها الزامی است.

آزمایش‌های مهم تشخیص سرطان

پزشکان برای بررسی و تست سرطان در افراد، معمولا دستور آزمایش‌های زیر را به آزمایشگاه می‌دهند:

۱٫ آزمایش شمارش سلول‌های خونی (CBC)

آزمایش (CBC) همان آزمایش شمارش کامل سلول‌های خونی است که برای اندازه‌گیری تعداد گلبول‌های قرمز، سفید و پلاکت از آن استفاده می‌کنند. افزایش یا کاهش CBC می‌تواند هشداری مبنی بر مشکلی در بدن فرد باشد.

۲٫ آزمایش بررسی پروتئین‌های خون

در آزمایش «الکتروفورز» کل میزان پروتئین‌ موجود در خون، مورد بررسی قرار می‌گیرد. از آزمایش الکتروفورز می‌توان برای تشخیص برخی از بیماری‌های کلیوی نیز کمک گرفت. در صورتی‌که، میزان پروتئین خون بالا باشد، باید برای تشخیص دقیق‌تر از مغز استخوان فرد نمونه‌برداری شود.

۳٫ آزمایش مارکرهای تومور

در این آزمایش‌، مواد شیمیایی تولید شده توسط سلول‌های سرطانی مورد بررسی قرار می‌گیرند. با این حال، چون سلول‌های سالم نیز می‌توانند «نشانگر تومور» تولید کنند و یا برخی بیماری‌های غیرسرطانی هم قادر به افزایش آن‌ها هستند، آزمایش «مارکرهای تومور»، بیشتر برای پیگیری درمان سرطان به‌کار گرفته می‌شود.

به عنوان مثال:

  • آنتی‌ژن خاص پروستات (PSA) برای سرطان پروستات
  • آنتی‌ژن سرطانی ۱۲۵ (CA 125) برای سرطان تخمدان
  • آنتی‌ژن کارسینوامبریونیک (CEA) برای سرطان روده بزرگ
  • آلفافتوپروتئین (AFP) برای سرطان بیضه.

۴٫آزمایش سلول‌های سرطانی در گردش

از این آزمایش‌ برای تشخیص سلول‌های سرطانی در خون استفاده می‌کنند. این آزمایش موقعی انجام می‌شود که سرطان از محل اولیه پیدایش جدا شده‌ و در حال گسترش به سایر بخش‌های بدن است. آزمایش سلول‌های سرطانی در گردش، بیشتر مواقعی استفاده می‌شود که فرد متوجه شده‌است، سرطان‌هایی همچون پستان، روده بزرگ و پروستات دارد و حال به دنبال بررسی میزان گسترش آن در سایر اعضای بدن است.

۵٫آزمایش DNA سلول‌های سرطانی

در این آزمایش‌، پزشک به دنبال تکه‌های کوچک DNA سلول‌های سرطانی در خون است. این اطلاعات به پزشک کمک می‌کند تا تغییرات ژنتیکی موجود در سلول‌های سرطانی را شناسایی کرده و بهترین درمان را انتخاب کند.

در آینده، ممکن است از این آزمایش‌ها برای شناسایی علائم سرطان در افراد سالم بدون علائم نیز استفاده شود.

آیا آزمایش خون به تنهایی کافی است؟

در پاسخ باید گفت: خیر، برای تشخیص قطعی سرطان، باید عوامل دیگر هم مورد بررسی قرار بگیرید و پزشک از تصویربرداری‌های مختلف همچون اشعه ایکس، سی‌تی‌اسکن، ماموگرافی، سونوگرافی و MRI برای تشخیص سرطان استفاده می‌کند.

و اما سخن آخر

آزمایش خون، نقش مهمی در تشخیص زودهنگام بیماری‌هایی مانند سرطان و ایدز  (HIV) دارد. علاوه‌براین، آزمایش‌های تشخیصی و مشاوره ژنتیک به شناسایی تغییرات ژنتیکی در سلول‌های سرطانی کمک کرده و بهترین روش درمانی را تعیین می‌کنند. برای انجام آزمایش خون، توصیه می‌کنیم به مراکز معتبر همچون آزمایشگاه نیلو مراجعه کنید. این مرکز با تیمی مجرب و تجهیزات پیشرفته، خدماتی دقیق و مطمئن برای سلامت شما ارائه می‌دهد.