۲۰ خطر برای کوهنوردان که باید مراقب باشند! (خطرات احتمالی در ورزش کوهنوردی)

خطرات کوهنوردی اگرچه بخش جدایی ناپذیر این ورزش مفرح است اما می‌توان با رعایت نکاتی این خطرات را به حداقل ممکن رساند. از جمله این خطرات می‌توان به سقوط، فشار محیطی، ریزش سنگ و بسیاری از موارد دیگر اشاره کرد. کوهنوردی ورزشی است که می‌تواند سلامت روحی و جسمی را به همراه داشته باشد. اگر می‌خواهید از خطرات این ورزش در امان بمانید، علاوه بر اطلاعات دقیق در مورد مسیر و پیش‌بینی وضعیت هوا، حتماً در مورد تجهیزات و وسایل کوهنوردی به سراغ برندها و تجهیزات مناسب بروید.

لیست خطرات احتمالی کوهنوردی که باید مراقب باشید!

خطرات ورزش کوهنوردی غیرقابل پیش‌بینی است. در ادامه به مهم‌ترین این خطرات اشاره می‌کنیم.

  • سقوط

سقوط در صورتی که از ارتفاع بالاتر از ۶ متر اتفاق بیفتد، خطر مرگ را برای کوهنوردان به همراه دارد. برای جلوگیری از خطر سقوط در کوهنوردی بهتر است از کلاه ایمنی استفاده کنید. شناخت دقیق مسیر، همراه بودن با تیمی که آشنایی کامل داشته باشد و در نظر گرفتن توانمندی‌های خود از جمله مواردی است که می‌تواند، سقوط کردن را به حداقل برساند.

  • بهمن

قطعاً گیر افتادن در حجم عظیمی از برف که با سرعت بالای ۱۰۰ کیلومتر به سمت کوهنورد می‌آید، منجر به خفگی در مدت زمان کوتاهی می‌شود. برای اینکه در منطقه بهمن‌خیز گیر نیفتید، بهتر است با یک برنامه‌ریزی دقیق به آن مناطق صعود کنید. همچنین امکانات و افرادی وجود داشته باشند که بعد از گیر افتادن در بهمن، بلافاصله شما را نجات دهند.

  • آب و هوا

تغییرات ناگهانی آب و هوا یکی دیگر از خطرات کوهنوردی است. طوفان‌های شدید می‌تواند باعث گم شدن یا سقوط کوهنورد شود. پس حتماً از شرایط آب و هوایی منطقه اطلاع داشته باشید و پوشاک و غذای اضافه با خود ببرید.

  • فشار محیطی

ورزش سنگین کوهنوردی در شرایط محیطی سخت مثل گرما یا سرمای زیاد، می‌تواند موجب اختلال در سیستم داخلی بدن شود. برای این منظور بهتر است تجهیزات لازم جهت رویارویی با فشارهای محیطی را در لیست لوازم کوهنوردی خود قرار دهید.

  • هیپوترمی

هیپوترمی در هوای سرد اتفاق می‌افتد و منجر به سرمازدگی کل بدن و در نهایت مرگ ۱۰۰ درصدی کوهنورد می‌شود. برای جلوگیری از این خطر ورزش کوهنوردی بهتر است پوشاک مناسب و غذای کافی با خود ببرید و در مورد شرایط جسمانی و وضعیت هیپوترمی کاملاً مطلع باشید.

  • بیماری ارتفاع

بیماری ارتفاع می‌تواند منجر به سرگیجه و تهوع شود که نتیجه کاهش سطح اکسیژن خون است. برای جلوگیری از این وضعیت بهتر است به تدریج ارتفاع خود را زیاد کنید و به محض بروز علایم بیماری ارتفاع، از صعود خودداری نمایید.

  • ادم ریوی

آدم ریوی یکی از خطرات کوهنوردی بوده که مایعات در ریه تجمع پیدا می‌کند و باعث عدم نفس کشیدن صحیح می‌شود. اکسیژن کمکی و کم کردن ارتفاع، می‌تواند به بهبود علائم کمک کند.

  • ادم مغزی

ادم مغزی در واقع متورم شدن مغز است که عوارضی مثل تهوع، تشنج و نهایتاً مرگ را به دنبال خواهد داشت. حتماً باید ارتفاع را در چنین شرایطی به سرعت کم کرده، چون تورم مغزی یکی از خطرناک‌ترین عوارض کوهنوردی است.

  • خستگی

خستگی می‌تواند موجب کاهش قوای جسمی و فکری شود. احتمال لیز خوردن، سقوط و حوادث ناگوار با وجود خستگی افزایش پیدا می‌کند. بهتر است اندکی استراحت کرده و با یک برنامه‌ریزی هوشمندانه صعود خود را ادامه دهید.

  • ریزش سنگ

ریزش سنگ از کوه می‌تواند موجب آسیب جدی یا حتی مرگ شود. برای این منظور بهتر است از مسیرهایی که سنگ‌های سست دارند، صعود را انجام ندهید.

  • ریزش یخ

در کوه‌های برفی و یخی خصوصاً در هنگام تابش آفتاب، احتمال جدا شدن تکه‌های یخ و برخورد آنها با کوهنورد وجود دارد. بنابراین حتماً از کلاه ایمنی استفاده کنید.

  • برف کوری

با تابش آفتاب به برف‌های سفید، اشعه آنها می‌تواند به چشم‌ها آسیب برساند و موجب برف کوری شود. این مسئله هر چقدر ارتفاع بیشتر می‌شود، بیشتر اتفاق می‌افتد. بنابراین حتماً از عینک‌های کوهنوردی مخصوص و استاندارد استفاده کنید. عینک‌های کوهنوردی سایت کی تو ایران با بالاترین استاندارد جهت کاهش اشعه‌های تابشی خورشید، می‌تواند گزینه مناسبی باشد.

  • شکافها

شکاف بین کوه‌ها به خصوص در هوای برفی قابل رویت نیست و افتادن در آنها می‌تواند خطر صد درصدی مرگ را به همراه داشته باشد. پس از این شکاف‌ها در هنگام تابش آفتاب عبور نکنید و مهارت‌های عبور از آن‌ها را با استفاده از طناب صعود بیاموزید.

  • تجهیزات خراب

تجهیزات خرابی مثل طناب پوسیده و کارابین شکسته، می‌تواند موجب تهدیدات جدی برای سلامتی و جان شما شود.

  • تب قله

تب قله می‌تواند موجب دید تونلی شود و عدم تمرکز نسبت به سایر وقایع پیرامون را به همراه داشته باشد. بنابراین حتماً در چنین شرایطی به بهای سلامتی جانتان، صعود را فراموش کنید و بازگردید.

  • آسیب دیدگی

آسیب‌هایی مثل پیچ خوردن پا یکی دیگر از خطرات کوهنوردی بوده که در هر ورزشی نیز اتفاق می‌افتد. برای این منظور بهتر است از تجهیزات مناسب و برنامه‌ریزی صحیح برای صعود استفاده کنید.

  • حیوانات

کوه محل زندگی حیوانات وحشی است و رفتن به قلمرو آنها می‌تواند خطرات جدی برای سلامتی و جان شما ایجاد نماید. پس مواظب موجودات طبیعت باشید و به قلمرو آنها احترام بگذارید.

  • گرسنگی و کم آبی بدن

ورزش سنگین، گرسنگی و کم آبی بدن می‌تواند حتی منجر به مرگ کوهنورد شود. بنابراین حتماً هر دو ساعت یک بار یک لیتر آب بنوشید و در این مدت ۵۰۰ کالری دریافت کنید.

  • سهل انگاری

در حین کوهنوردی هر عامل حواس پرتی مثل توجه به بیش از حد به اطراف و صحبت کردن می‌تواند منجر به خطرات جبران ناپذیری شود.

  • ناوبری

گم شدن یکی دیگر از خطرات کوهنوردی است که برای این منظور می‌توانید از جی پی اس به منظور ردیابی مسیر استفاده کنید.

روش های جلوگیری از خطرات کوهنوردی

روش های جلوگیری از خطرات احتمالی کوهنوردی

شاید بتوان گفت که برخی از خطرات کوهنوردی مثل ریزش سنگ قابل پیش بینی نیست. با تمام این‌ها می‌توان با رعایت نکات زیر و برنامه‌ریزی صحیح، خطرات ورزش کوهنوردی را به حداقل ممکن برسانید.

بررسی نکات ایمنی قبل از شروع ورزش کوهنوردی

قبل از صعود به کوه، حتماً کلیه نکات ایمنی را مورد بررسی قرار دهید. مثلاً علاوه بر بررسی تجهیزات، در مورد بیشترین خطراتی که در قله مورد نظر شما، برای صعود اتفاق می‌افتد، اطلاع کسب کنید. این امر خصوصاً برای صعود به قله‌های مرتفع بیشتر حائز اهمیت است و حوادث آن می‌تواند شما را متحیر کند. بنابراین حتماً مدیریت شرایط بحران را بیاموزید و با گروهی که راه بلد و آشنا هست، کوهنوردی انجام دهید.

آمادگی تنفسی قبل از کوهنوردی

حتماً قبل از کوهنوردی به طور روزانه ورزش سنگین انجام داده و ظرفیت ریه خود را افزایش دهید. آمادگی تنفسی قبل از کوهنوردی به شما کمک می‌کند تا خطرات ورزش کوهنوردی مثل ادم ریوی و بیماری ارتفاع در راه صعود کمتر اتفاق بیفتد.

بررسی وضعیت هوای مقصد قبل از رفتن

آشنایی با هوای منطقه کوهستانی که قصد صعود به آن را دارید و اطلاع از وضعیت آب و هوایی آن منطقه، می‌تواند از خطرات جدی مثل بهمن در راه صعود جلوگیری کند.

کوهنوردی و درد مفصل زانو

درد مفصل زانو در کوهنوردی بسیار شایع است. بنابراین حتماً برای جلوگیری از این درد، قبل از شروع کوهنوردی نسبت به گرم کردن بدن خود اقدام کنید. همچنین حرکات کششی، می‌تواند منجر به افزایش جریان خون در اندام‌های داخلی شود و درد مفاصل زانو را به حداقل برساند.

روش جلوگیری از گرمازدگی

تحرک زیاد، تعریق و کم آبی بدن می‌تواند در دمای بالای کوهستان، موجب گرمازدگی شود. آشنایی با علائم گرمازدگی مثل تاری دید، سرگیجه و تهوع به شما کمک می‌کند تا بلافاصله با بروز این علایم استراحت کنید و بعد از خنک شدن و نوشیدن آب فراوان اگر قادر به صعود نیستید، بازگردید.

آماده شدن در برابر آسیب دیدگی

اگرچه خطرات کوهنوردی اجتناب ناپذیر است اما آماده شدن شما در برابر آسیب دیدگی، می‌تواند بحران‌های ناشی از این حوادث را به حداقل برساند. اگر شما در برابر مواردی مثل گزیدگی حشرات و رگ به رگ شدن آمادگی بیشتری داشته باشید، به مدیریت بهتر بحران کمک خواهید کرد.

بررسی تجهیزات کوهنوردی

حتماً قبل از آغاز کوهنوردی و به صورت دوره‌ای تجهیزات کوهنوردی خود را بررسی کنید. چنانچه احساس کردید که وسایل کوهنوردی شما فرسوده شده‌اند، بی‌شک نسبت به خرید لوازم کوهنوردی جدید اقدام نمایید. چون هر خطر کوچکی در ورزش کوهنوردی، می‌تواند عوارض بزرگی چون مرگ را به همراه داشته باشد.

جمع بندی

از جمله خطرات کوهنوردی می‌توان به سقوط، ادم ریوی، ادم مغزی، ریزش سنگ و یخ، گرمازدگی، گرسنگی، کم آبی بدن، خطر حیوانات، تب قله و بسیاری از موارد دیگر اشاره کرد. جهت جلوگیری و کاهش خطرات ورزش کوهنوردی بهتر است تا سلامت جسمی و آمادگی تنفسی کافی داشته باشید. همچنین تجهیزات و ابزارهای کوهنوردی شما اگر فرسوده و قدیمی شده‌اند، نسبت به خرید تجهیزات نو اقدام کنید. فروشگاه کی تو ایران، در کنار کیفیت بسیار بالا، قیمت منصفانه و مقرون به صرفه‌ای دارد. کارشناسان فروش ما می‌توانند شما را در خرید ضروری‌ترین تجهیزات کوهنوردی راهنمایی کنند.