باملینا _ خدمات توریستی: یکی از مکان های تاریخی و دیدنی شهرستان تربت جام آرامگاه شاه قاسم انور است.
آرامگاه شاه قاسم انور در روستای لنگر قرار دارد و در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ۱۳۵۴ با شماره ثبت ۱۰۶۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این بقعه توسط «امیر علیشیرنوایی» ساخته شده و دارای کتیبههایی از دوره صفویه است.
از آرامگاه شاه قاسم انور دیدن کنید
روستایی در ۲۴ کیلومتری شهرستان تربت جام وجود دارد که زادگاه عارفان و شاعران نامداری چون «مولانا عبدالرحمن جامی» و «هتفی خردجردی» است. همچنین وجود مقبره «شاهزاده قاسم انور» از عرفای بزرگ قرن هشتم و اوایل قرن نهم به این روستا هویت فرهنگی و معنوی بخشیده است.
سید معین الدین علی بن نصیر هارون ابوالقاسم حسینی سرابی تبریزی ملقب به قاسم انور در سال ۷۵۷ هجری قمری در سراب آذربایجان شرقی کنونی متولد شد و در سال ۸۳۷ هجری قمری در ۸۰ سالگی درگذشت. وی را در باغ خانقاه خود در روستای لنگر تربت جام به خاک سپردند.
مقبره قاسم انور توسط امیرعلیشیر نوایی شاعر، عالم و سیاستمدار برجسته عهد تیموری و از معاصران سلطان حسین بایکرا در روستای لنگر ساخته شده و دارای کتیبه هایی از دوران صفویه است.
این بنای مستطیل شکل دارای دو ایوان در ضلع شمال شرقی و جنوب غربی است و دارای حجره هایی در اضلاع ایوان شمال شرقی و ضلع شمالی است. در داخل بنا، چهار طاق حاوي مقبره منسوب به شاه قاسم در كاخ نيمه هشت ضلعي شمال شرقي قرار دارد.
در حجره سمت راست آرامگاهی منسوب به پسر شاه قاسم قرار دارد. سقف این حجره دارای ساختاری ساده ۲۴ ضلعی در چهار گوشه است. کتیبه ای به خط نستعلیق به تاریخ ۱۰۴۶ هجری قمری حاوی فرمان در ایوان جنوبی نصب شده است.
در داخل بقعه، مقبره شاه قاسم در قسمت خروجی نزدیک ضلع شمال شرقی قرار دارد و صورت قبر بزرگی از آجر و گچ نمایان است که حدود یک متر از زمین بقعه بلندتر است و بقعه هیچ کتیبه یا لوحه قدیمی ندارد، اما در بقعه همه مردم گمان می کنند که قبر متعلق به شاه قاسم انور است.
لنگر روستایی در بخش مرکزی شهرستان تربت جام در استان خراسان رضوی است که با آثار باستانی و تاریخی یکی از مقاصد گردشگری استان خراسان رضوی است.
این روستا با این قدمت چند هزار ساله، روستایی در تقسیمات کشوری محسوب می شود، اما با وجود عارفان و شعرای نامی چون مولانا عبدالرحمن جامی، خطفی هرجردی و همچنین وجود بقعه شاهزاده قاسم انور به عنوان میراث معنوی و فرهنگی به عنوان هویت تربت به یادگار مانده است. این روستا در دهستان میان جم قرار دارد.
ویژگی های بارز آرامگاه شاه قاسم انور
عرض بنا بیست متر و شصت سانتی متر و طول آن بیست و چهار متر و هشتاد سانتی متر و ارتفاع آن از کف باغ دوازده متر و هشتاد سانتی متر است و یا اگر هست با گذشت زمان ناپدید شده است و فقط اوست. عرق باقی می ماند
در داخل بقعه مقبره شاه قاسم نزدیک خروجی نزدیک ضلع شمال شرقی است و صورت قبر بزرگ آجری و گچ بری شده نمایان است و حدود یک متر از زمین بقعه بلندتر است و قبر مذکور ندارد. سنگ نوشتهها و لوحهای قدیمی دارند، اما در مقبره همه مردم گمان میرود که قبر متعلق به شاه قاسم انور باشد.
به طور کلی هیچ کتیبه یا کتیبه دیگری توسط بانی آن در بیرون و داخل بنا به کار نرفته است، بنابراین ممکن است مقبره قاسم انور به دلیل نداشتن کتیبه مورد توجه قرار گرفته باشد و یا مقبره لنگر در زمان حیات امیر ساخته شده باشد.علیشیر. نوایی به قدری رسیده که مؤسس موفقش به خانه ای دیگر شتافت و فرصت نکرد آن را کامل به پایان برساند.
کف بنای تدفین یک پله بالاتر از سطح باغ آنجاست و در ضلع شرقی بنا ایوانی به عرض پنج متر و شصت سانتی متر و طول چهار متر و بیست سانتی متر و ارتفاع ایوان قرار دارد. تا بالای ایوان یازده متر است، دراویش یا افراد دیگری بودند که برای عبادت به لنگر می آمدند.
در سمت راست ایوان اتاقی آجری قرار دارد که در وسط آن قبری قرار دارد و مردم لنگر معتقدند این قبر متعلق به پسر قاسم انور است. مرمت شد، من نتوانستم از آنجا عکسهای مناسبی بگیرم، به گفته نویسنده کتاب آثار باستانی خراسان، آقای عبدالحمید مولوی که در سال ۱۳۴۹ منتشر شد، سقف این اتاق دست نخورده بود و تا آن زمان تعمیر نشده بود. مقرنس کاری است که با طلا، لاجورد و شنگرف تزیین شده است.
در داخل بقعه چهار بقعه وجود دارد که گوشه های آن به اتاق های اطراف بقعه متصل است و همچنین اتاق هایی در طبقه دوم بقعه وجود دارد که با دو پلکان آجری به اتاق های بالای بقعه می رسند. و تا پشت بام آنجا، و یک راهرو باریک در طبقه دوم، تمام اتاق های بالا را به هم متصل می کند.
کل آرامگاه شاه قاسم انور ۲۰٫۶ متر عرض و ۲۴٫۸۰ متر طول دارد و در زیر بنای قبرستان به مساحت پانصد و پنج متر مربع قرار دارد.