باملینا _ خدمات توریستی: جاذبه ها؛ قلعه های سب، کنت و پاسکوخ. تپه شنی ریگ ملک، سنگ نگاره های تاریخی دره واستانه روستای پسکوخ و رشته کوه بیرک که شامل باغ وحشی از جمله زادگاه پلنگ ایرانی و انواع حیوانات اهلی و همچنین مناظر طبیعی زیبای کوهستانی و هشانی، پورینکی، بنگر است. آبشارها و غارهای صدکی و دره شیران.
منطقه حفاظت شده بیرک با وسعت ۷۳ هزار هکتار با گونه های جانوری خاص و کمیاب در شرق شهرستان سوران یکی از زادگاه پلنگ ایرانی است که این روزها برای زنده ماندن با خشکسالی مبارزه می کند.
جاذبه های سیب و سوران بهتر است
قلعه سب
این قلعه زیباترین و مستحکم ترین قلعه به جا مانده از دوران اسلامی سیستان و بلوچستان است. آینه تمام نمای این قلعه که حاکمان صفوی و پس از آنان بوده اند، یکی از ۲۷ اثر تاریخی استان است که هنوز پابرجاست.
در آغاز قرن دوازدهم، قلعه سب مرکز اداره حاکم محلی بود. نام قلعه «سب» از نام روستای «سیب» به معنای محل جاری شدن آب گرفته شده است. این واژه به طوایف قدیمی سراوان نیز اطلاق می شود.
قلعه کنت
یکی از مهمترین آثار باستانی روستای کنت قلعه ای است که در ۱۵ کیلومتری بخش هیدوچ و ۴۵ کیلومتری شهر سیب و سوران قرار دارد.
قلعه کنت متعلق به دوره افشاریه است. این قلعه در سه طبقه بر روی صخره های طبیعی بنا شده است و ورودی آن در قسمت جنوبی قلعه حدود ۱۳ متر از سطح زمین فاصله دارد.
این قلعه توسط مردم عادی و با قدرت حاکم قدیمی در سه طبقه ساخته شده است. طبقه اول برای غلامان و خدمتکاران و محل نگهداری اسب ها، گاوها و گوسفندان توسط حاکمان بود.
حاکم و نزدیکانش در طبقات دوم و سوم زندگی می کردند. مردم عادی اجازه زندگی در قلعه را نداشتند این قلعه از خشت خام و گل ساخته شده بود.
ناگفته نماند که این بنا بر روی تپه ای ساخته شده بود و مردم آجرها را از پای تپه به بالای تپه با الاغ یا اسب حمل می کردند و شاید افرادی که وسایل حمل آن را نداشتند آجرهای ۴۰*۴۰ را روی خود می گذاشتند. و او را به بالای تپه بردند.
مردم در صف طویل بزرگی می ایستادند و مواد و مصالح را دست در دست به محل کار می بردند تا کارشان سریعتر انجام شود و در صورت تاخیر توسط حاکم وقت مجازات شوند.
نقاط دیدنی سیب و سوران
جاذبه های گردشگری کوه بیرک
کوه بیرک شهر سیب و سوران و ارتفاعات اطراف یکی از مناظر دیدنی و جاذبه های گردشگری این شهر است.
همچنین این کوه زیستگاه اصلی پلنگ ایرانی است، کوه های سر به فلک کشیده این منطقه به پناهگاهی امن برای انواع پرندگان و حیوانات وحشی تبدیل شده است.
چشمه های آب درمانی پیرگیابان
یکی از مکان هایی که معمولاً سالانه افراد بیشماری برای درمان بیماری های پوستی به این مکان سفر می کنند، چشمه آب درمانی «پیرگیابان» در سیب و سوران است. هر ساله به همین صورت فعالیت می کنند و سالانه ده ها نفر برای درمان بیماری های پوستی به این مکان مراجعه می کنند.
با توجه به اینکه این چشمه ها در کنار یکدیگر قرار گرفته اند، خواص متفاوتی دارند، بنابراین بیمار ابتدا در یکی از این چشمه ها استحمام می کند و سپس در چشمه دیگر به طور کامل استحمام می کند.
چشمه آب معدنی «پیرگیابان» مجموعهای طبیعی و کمشناخته در سیب و سوران است که علاوه بر زیبایی شگفتانگیز، خواص درمانی نیز برای بیماران دارد.
این چشمه به دلیل دارا بودن املاح معدنی، خواص دارویی و درمانی برای برخی بیماری ها همواره مقصد گردشگری مردم منطقه و سایر نقاط استان است.
آب این چشمه بسیار شور و غیر قابل شرب و صرفاً مصرف خارجی است که در خشکسالی های طولانی بلوچستان از آن کم نمی شود. روزانه حدود ۲۰ گردشگر از این چشمه دیدن می کنند که بیشتر آنها برای بهره مندی از خواص معدنی و موثر آب آن در درمان بیماری های پوستی به اینجا می آیند.
دره شیری
شیری امروزه به نام یک مکان مسکونی در کوه بیرک که اکثر عشایر این منطقه در آن زندگی می کنند، شناخته می شود.
ساکنان این دره در گذشتههای دور، دو شیر شارثسا را برای نگهبانی ورودی این دره به زنجیر میکشیدند و در دل صخره حفرههای عمیق و بزرگی حفر میکردند تا آنها را از هر نوع حمله و تعدی در امان نگه دارند.
امروزه تنها چیزی که از این حقیقت باقی مانده، چاله های حفر شده در دو سوی این دره است که موازی یکدیگر هستند و افرادی که سینه به سینه از این نهر عبور کرده اند.